Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa alkaa vetää työntekijöitä kiihtyvään tahtiin

Pohjois-Pohjanmaalla on nyt tarjolla töitä perinteisillä aloilla.

Hanhikiven ydinvoimalan yhdystietä rakentava Andament Group on osa Atomi Infraa. Kuva: Yle

Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen työvoiman tarpeet alkavat pikkuhiljaa näkyä.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston kehittämispäällikkö Jouni Korhonen sanoo, että tarvetta uusista työntekijöistä on jo ensi vuoden aikana. Tällä hetkellä työvoimatarpeet näkyvät työntekijähakuina, joihin edelleen on saatavissa ammattilaisia.

– Hankkeen suunnittelun ja infrastruktuurin rakentamisen edistyessä sekä muun rakentamisen alkaessa alueella tullaan entistä enemmän tarvitsemaan vartijoita ja palvelualan ammateissa toimivia ammattilaisia ensi vuoden aikana, arvioi Korhonen.

Pohjois-Pohjanmaalla osaavista työntekijöistä on pula entistä vahvemmin perinteisissä ammatteissa.

TE-toimiston torstaina julkaistussa ammattibarometrissa osaajapula kohdistuu muun muassa hitsaajiin, hotelli- ja ravintola-alan osaajiin, sairaanhoitajiin, lääkäreihin, fysioterapeutteihin sekä siivous- ja puhtaanapidon ammattilaisiin.

Jouni Korhonen sanoo, että tuoreesta barometristä näkyy näkyy työvoiman kysynnän kausivaihtelu aiempaa selvemmin.

– Seuraavan puolen vuoden aikana työntekijöitä haetaan matkailualan talvisesongin työvoimatarpeisiin. Rakentaminen hiljenee perinteisesti talvikaudeksi. Tosin rakentamisen työllistävä vaikutus ei ole noussut samoihin määriin kuin aiempina vuosina, mutta toisaalta esimerkiksi muurareiden kysynnän arvioidaan edelleen ylittävän tarjonnan tulevana talvikautena.

– ICT-alan osaajista on pääsääntöisesti ylitarjontaa, mutta sovelluskehittäjien ja sähkötekniikan erityisasiantuntijoiden kysyntä ylittänee edelleen tarjonnan, Korhonen sanoo.