Soini: Afganistan saattaa liukua Talibanille – suomalaisjoukoista ei uusia päätöksiä

Suomi ei vielä valmistele Afganistanin-operaationsa jatkamista. Yhdysvallat ilmoitti illalla, että se lykkää joukkojensa vetämistä Afganistanista.

Ulkomaat
Taistelijapari tarkastamassa tieuraa.
Suomalainen taistelijapari tarkastamassa tieuraa.Puolustusvoimat

On vielä epäselvää, jatketaanko suomalaisjoukkojen läsnäoloa Afganistanissa sen jälkeen, kun Yhdysvallat on tehnyt päätöksen omien joukkojensa viipymisestä maassa aiottua pidempään.

– Suomi seuraa Afganistanin tilannetta, mutta mitään päätöksiä tai valmisteluja ei ole vielä menossa, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Soinin mukaan Afganistan saattaa päätyä takaisin Taliban-järjestön hallintoon tai pahimmassa tapauksessa terroristijärjestö Isis saattaa saada siellä jalansijaa, jos länsimaiden tukema Afganistanin hallitus ei saa vakiinnutettua asemaansa.

Taliban on kiihdyttänyt hyökkäyksiään, ja äskettäin se valtasi joksikin aikaa Pohjois-Afganistanissa sijaitsevan tärkeän maakuntakeskuksen Kunduzin.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina, että se jättää 9 800 sotilasta Afganistaniin ensi vuodeksi ja yli 5 000 sotilasta vielä vuoden 2017 puolellekin. Alun perin lähes kaikki amerikkalaisjoukot piti vetää pois Afganistanista ensi vuonna.

Suomi kouluttaa pohjoisessa

Suomella on Afganistanissa noin 80 sotilasta, joista suurin osa pohjoisessa Mazar-i-Sharifin alueella kouluttamassa Afganistanin armeijan joukkoja. Tarkoitus on, että suomalaiset tulevat Mazar-i-Sharifista pois vuoden loppuun mennessä, ja vain Kabuliin jäisi noin 10 suomalaisupseeria ensi vuoden loppuun asti.

Suomalaiset toimivat Saksan johtovastuualueella.

Vanhempi esiupseeri Hannu Teittinen puolustusministeriöstä sanoo, että Saksalta ei ole tullut Suomelle pyyntöä operaation jatkamisesta, koska saksalaisetkin vasta harkitsevat, miten he reagoivat amerikkalaisten päätökseen jatkaa Afganistanissa suunniteltua suuremmin voimin.

– Katsotaan nyt, mitä sieltä mahdollisesti on tulossa, mutta mitään automaatteja ei ole olemassa, että näitä sitten tarkastellaan, jos semmoisia pyyntöjä tulee, sanoi ulkoministeri Timo Soini.