1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

FT: Komissio tarjoaa Turkille nopeampaa viisumivapautta ja kolme miljardia euroa

Euroopan komissio on tehnyt Turkin hallituksen kanssa alustavan sopimuksen, joka edellyttää vielä jäsenmaiden hyväksyntää. Turkki on esittänyt kovat ehdot sille, että se puuttuu turvapaikanhakijoiden matkaan kohti Eurooppaa.

turvapaikanhakijat
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Iso-Britannian pääministeri ja RAnskan presidentti Francois Hollande osallstuivat EU:n johtajien kokoukseen, jossa käsiteltiin Turkin asemaa osana Euroopan maahanmuuttotilannetta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Iso-Britannian pääministeri ja Ranskan presidentti Francois Hollande osallstuivat EU:n johtajien kokoukseen, jossa käsiteltiin Turkin asemaa osana Euroopan maahanmuuttotilannetta.Yves Herman / AFP / Lehtikuva

Euroopan komissio on päässyt alustavaan sopuun Turkin hallituksen kanssa ehdoista, joilla Turkki ryhtyy hillitsemään turvapaikanhakijoiden tuloa EU:n alueelle. Asiasta kertoo sanomalehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tietojen mukaan sopu tarjoaisi Turkille kolme miljardia euroa rahoitusta ja viisumivapautta turkkilaisille kaavailtua nopeammassa aikataulussa. Myös Turkin EU-jäsenyysneuvotteluita vauhditettaisiin. Sopimuksessa on joukko ehtoja, joita Turkki on halunnut jo pitkään.

Alustava sopu edellyttäisi kuitenkin vielä EU:n jäsenmaiden hyväksyntää. Useat jäsenmaat suhtautuvat epäillen etenkin viisumivapauteen Turkin kanssa. Turkki haluaa viisumivapauden voimaan jo 2016, vaikka asiassa on tähän asti tähdätty vuoteen 2017.

Vastineeksi myönnytyksistä Turkki vahvistaisi rajavalvontaansa ja suostuisi ottamaan takaisin turvapaikanhakijat, jotka ovat tulleet EU:n alueelle Turkin kautta. Lisäksi Turkki sallisi syyrialaispakolaisten tehdä työtä Turkissa, mikä vähentäisi painetta lähteä Eurooppaan.

Financial Timesin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyväksynyt alustavan paketin tavattuaan EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin Ankarassa. Pakettia on määrä käsitellä EU-maiden huippukokouksessa Brysselissä illalla.

Vastineeksi Erdoğan haluaisi FT:n tietojen mukaan, että EU-johtajat lupaavat kokouksensa päätelmissä edistää viisumivapautta ja jäsenyysprosessia. Erdoğan haluaa myös, että EU määrittelee Turkin turvalliseksi lähtömaaksi, jonka kansalaisten on käytännössä hankalampi saada turvapaikkaa.

Lue seuraavaksi