Viranomaisilla kaksi uutta epäiltyä Lockerbien lentokonepommista – yli 25 vuotta iskun jälkeen

Epäillyt ovat syyttäjien mukaan libyalaisia. Pan Amin lento 107 räjähti skotlantilaisen Lockerbien kaupungin yllä joulukuussa 1988. Yhteensä 270 ihmistä kuoli.

Ulkomaat
Valokuva Lockerbien lento-onnettomuuspaikalta joulukuussa 1988.
Valokuva Lockerbien lento-onnettomuuspaikalta joulukuussa 1988.Roy Letkey / AFP

Skotlantilaiset syyttäjäviranomaiset kertoivat torstaina löytäneensä kaksi uutta epäiltyä, joiden uskotaan sekaantuneen vuonna 1988 tapahtuneeseen Lockerbien lentokoneiskuun.

270 ihmistä surmannut isku on yksi tuhoisimmista Britanniaa koskaan kohdanneista terroriteoista. Iskun tutkinta on yhä kesken.

Syyttäjien tiedotteen mukaan skotlantilaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että rikostutkijat "voivat kohdella kahta libyalaista epäiltyinä tutkinnassa" Pan Amin lennon 103 pommituksesta.

Tiedotteessa kerrotaan, että Skotlanti ja Yhdysvallat ovat pyytäneet libyalaisten viranomaisten apua, jotta skotlantilaiset rikostutkijat ja FBI:n agentit voisivat kuulustella epäiltyjä Tripolissa. Libyan epävakauden huomioon ottaen kuulustelujen toteutuminen saattaa olla epävarmaa.

Uusien epäiltyjen uskotaan olleen tekemisissä iskusta aiemmin tuomitun Abdelbaset al-Megrahin kanssa.

Gaddafi myönsi vastuun, muttei syyllisyyttä

Pommi räjäytti New Yorkiin matkalla olleen Boeing 747 -koneen skotlantilaisen Lockerbien kaupungin yläpuolella 21. joulukuuta 1988. Kaikki koneessa olleet 259 ihmistä kuolivat, ja lisäksi 11 Lockerbien asukasta kuoli koneen maahansyöksyssä. Monet uhreista olivat amerikkalaisia opiskelijoita, jotka olivat matkalla joululomalle kotiin.

Pommi-isku tapahtui kaksi vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli tehnyt Libyassa sarjan ilmaiskuja, jotka melkein tappoivat tuolloin valtaa pitäneen Muammar Gaddafin. Jotkut tarkkailijat ovat pitäneet Lockerbien pommia kostona tästä.

Gaddafi luovutti iskusta sittemmin tuomitun al-Megrahin skotlantilaisille viranomaisille vuonna 1999. Vuonna 2003 hän otti vastuun Lockerbien iskusta, mutta ei kuitenkaan myöntänyt syyllisyyttään siihen. Gaddafin hallitus maksoi Lockerbien uhrien omaisille lopulta noin 2,4 miljardia euroa korvauksia osana pyrkimyksiä lämmittää välejä länsivaltoihin.

Kun Gaddafi syrjäytettiin vallasta ja tapettiin vuonna 2011, Britannia pyysi Libyan uusia vallanpitäjiä auttamaan tutkinnassa. Maan kaoottinen tilanne on kuitenkin viivyttänyt todisteiden keräämistä ja epäiltyjen kuulustelemista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters