Kemiläiset halusivat oikeaa tietoa turvapaikanhakijoista

Kysymykset puhuttivat ja mielipiteet ryöpsähtelivät torstai-iltana Kemissä, kun kymmenet kaupunkilaiset kokoontuivat SPR:n, poliisin ja kaupungin koollekutsumaan tilaisuuteen keskustelemaan turvapaikanhakijatilanteesta.

Kemi
Kemin infotilaisuus turvapaikanhakijoista
Kulttuurikeskuksessa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa riitti torstai-iltana kysymyksiä ja mielipiteitä turvapaikanhakijatilanteesta.Tiina Rantamartti / Yle

Kuka päättää, minne vastaanottokeskus perustetaan? Kuinka monta arabian kielen taitoista on SPR:n apuna? Kuka opettaa näille kulttuurieroista? Kuka opettaa vessan käytön? Hajottavatko ne paikkoja? Miksei näitä saisi auttaa?

Tiedonjanoinen monikymmenpäinen joukko kemiläisiä oli ottanut vastaan kutsun kaikille avoimeen tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen Kemin kulttuurikeskukseen torstai-iltana. Kysymyksiä riitti ja kieltämättä mielipiteitäkin purettiin puolesta ja vastaan. Kiinnostus vaikutti kaikin puolin aidolta.

Hieman sivusta seuranneen mielestä tärkeintä oli se, että kemiläiset halusivat oikeaa tietoa turvapaikanhakijatilanteesta, joka mitä ilmeisimmin on hämmentänyt kaupunkilaisia kovasti jo kuukausia.

"Meitäkin on autettu"

Vaikka turvapaikanhakijoiden auttamista puoltavia mielipiteitä ehkä oli kriittisiä vähemmän, sai kemiläismiehen vetoomus yleisöltä kuuluvat aplodit.

"....hädässä olevia ihmisiä, ei tänne kaikki erinomaisuuttaan tule paleltumaan 30-40 asteen pakkaseen, kun ne lähtevät jostain lämpimästä maasta. Minä oon ainakin sitä mieltä, että jos meillä on mahdollisuus ja toisilla on tarve, niin autetaan niitä. Meitäkin on autettu."

Vähälle huomiolle ei jäänyt myöskään viranomaisten toiminta.

"Miten tämä prosessi etenee, millä tavalla te varmistatte lopullisesti, että tämä ihminen oikeasti ansaitsee sen turvapaikan ja että hän on se, joka väittää olevansa ja kuka hän onkaan. Ja onko tässä oikeasti nuorten miesten kohdalla myöskin tämmöisiä armeijakarkureita?"

"Tuleeko teille kuinka välittömästi tieto siitä, että onko hän jo jossain muualla hakijana? Muutaman päivänkö sitä selvitellään vai viikkojen, kuukausien ajan vai tuleeko se sillä enterin painalluksella suurinpiirtein samantien tämä tieto?"

"Pääministerin talo ei ole vielä täynnä"

Yleisön joukosta löytyi myös heitä, joiden mielestä rajatarkastusten tiukentaminen edelleen ja jopa rajan kiinni laittaminen olisi perusteltua.

"Semmoinen viesti maailmalle, että Suomessa on jämerää porukkaa, tänne ei tulla noin vain. Nythän tänne tulee koko ajan, pääministerin talo ei ole vielä täynnä. Tai kuninkaan talo. Eli jatkuu sama touhu. Nyt on pikkuisen kylmää ja tauko tässä, mutta sieltähän on Italiasta ja sieltä päin tulossa porukka hurumycke. 300 000 ihmistä ilmeisesti vai onko 120 000, kun on Italiasta lähtenyt tulemaan tänne päin?"

Omakohtaisia kokemuksia maahanmuuttajien ja kantaväestön kanssakäymisestäkin kuultiin muutamia. Huonoja kokemuksia niihin mahtui niukasti.

"... paistettiin lettuja,__keskusteltiin niiden kanssa englanniksi, siinä oli neljä tai viisi englannin kielen taitoista, juteltiin niitä näitä. Ihmisiä ne hekin ovat. Ja haluaisin antaa ihan hirveän ison käden tälle miehelle, joka sanoi, että Kemissä asunut 70 vuotta ja kemiläisetkin tekevät silloin tällöin rikoksia."