YK hätäistuntoon Israelin ja palestiinalaisten väkivallasta

Väkivaltaisuudet leimahtivat nelisen viikkoa sitten Jerusalemin sydämessä Temppelivuorella, joka on pyhä paikka niin juutalaisille kuin muslimeillekin

Ulkomaat
Israelilaiset poliisit vartioivat Jerusalemin vanhaakaupunkin talon katolta 8. lokakuuta 2015.
Israelilaiset poliisit vartioivat Jerusalemin vanhaakaupunkia talon katolta 8. lokakuuta 2015.Abir Sultan / EPA

YK:n turvaneuvosto kokoontuu perjantaina hätäistuntoon Lähi-idän tilanteesta. Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kiihtynyt viime viikkoina. Palestiinalaiset ovat tehneet useita puukkoiskuja israelilaisia vastaan, ja Israelin poliisi ja turvajoukot ovat ampuneet 30 palestiinalaista hengiltä. Israel on eristänyt Itä-Jerusalemin arabialueet.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on toistuvasti kehottanut rauhallisuuteen. YK:n turvaneuvoston hätäkokous järjestetään Jordanian pyynnöstä. Se esitti pyynnön hätäistunnosta arabimaiden suurlähettiläiden tapaamisen jälkeen.

Palestiinalaisten lähettiläs kuvailee tilannetta erittäin räjähtäväksi. Väkivaltaisuudet leimahtivat nelisen viikkoa sitten Jerusalemin sydämessä Temppelivuorella, joka on pyhä paikka niin juutalaisille kuin muslimeillekin.

Palestiinalaiset epäilivät Israelin helpottavan juutalaisten pääsyä Al-Aqsan moskeijalle. Israelin mukaan palestiinalaisten keskuudessa levinnyt huhu on perätön. Väkivallan aalto on herättänyt pelon palestiinalaisten kolmannesta intifadasta eli kansannoususta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset