1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsidemokraatit käynnistää pakolaiskampanjan: "Täällä on kylmä ja joudut asumaan teltassa"

Kampanjaan käytetään noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit käynnistää pakolaisille suunnatun kampanjan, jonka tavoitteena on estää turvapaikanhakijoita hakeutumasta Ruotsiin, Ruotsin media kertoo. Puolue aikoo käyttää 10–25 prosenttia puoluekassastaan mainoskampanjan rahoittamiseen. Mainoksia julkaistaan ruotsalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä ja televisiossa.

– Kenenkään ei pidä edes ajatella tänne tulemista, puolueen integraatiopoliittinen edustaja Paula Bieler sanoo sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsidemokraattien mainoskampanjan pääviesti on, että Ruotsissa on talvi ja kylmä, ja pakolaiset joutuvat asumaan teltoissa.

Jopa 150 000 turvapaikanhakijaa

Ruotsi varautuu vastaanottamaan jopa 150 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna, ja siksi pakolaisia on päätetty majoittaa väliaikaisesti telttaleireihin. Ensimmäinen telttaleiri pystytetään jo ensi viikolla (siirryt toiseen palveluun).

– Kun muut puolueet laulavat hallelujaa ja teeskentelevät, että ne voivat ratkaista tilanteen, me teemme, mitä voimme kantaaksemme vastuuta Ruotsista, Bieler sanoo sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsidemokraatit ottaa kampanjaansa mallia muun muassa Tanskasta ja Unkarista. Molemmissa maissa hallitukset ovat kuitenkin olleet pakolaisten vastaisten kampanjoiden takana.

– Kampanjamme on yhtä luotettava kuin hallituskampanja, koska kuvailemme tilannetta tosiasioilla, puoluejohtaja Jimmie Åkesson väittää.

Puolue haluaa kansaäänestyksen

Ruotsidemokraatit aloittaa kampanjan myös kansanäänestyksen järjestämiseksi maahanmuutosta Ruotsissa. Se ei ole ottanut kantaa, äänestettäisiinkö kansanäänestyksessä vain turvapaikanhakijoiden puolesta tai heitä vastaan, vai esitettäisiinkö vaihtoehtoina pakolaisten auttaminen Ruotsissa tai lähtömaissaan.

– Edessämme on Ruotsin modernin yhteiskunnan suurin katastrofi. Kyseessä on hyvinvointivaltion romahdus, jossa tietyt yhteiskunnan perustehtävät, kuten koulu, lakkaavat toimimasta, puoluejohtaja Jimmie Åkesson sanoo.

Valtiopäivillä uusi poliittinen tilanne

Ruotsin muut puolueet ovat sulkeneet ruotsidemokraatit päätöksenteon ulkopuolelle valtiopäivillä. Valtiopäivillä vallitsee kuitenkin uusi poliittinen tilanne sen jälkeen, kun porvaripuolueet viime viikolla kaatoivat niin kutsutun joulukuun sopimuksen, jonka tarkoituksena oli taata sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallituksen budjettien läpimeno ja estää ruotsidemokraatteja käyttämästä vaa´ankieliasemaansa valtiopäivillä.

Puoluejohtaja Jimmie Åkesson onkin tällä viikolla yrittänyt kosiskella porvaripuolueita ensinnäkin äänestämään maltillisen kokoomuksen budjetin puolesta, jotta vähemmistöhallituksen budjetti kaatuisi, ja toiseksi osallistumaan epäluottamuslauseäänestykseen valtiovarainministeri Magdalena Anderssonia vastaan. Porvaripuolueet antoivat kuitenkin Åkessonille rukkaset.

Siksi ruotsidemokraatit vaihtaa kurssia ja toimii ulkoparlamentaarisesti saavuttaakseen tavoitteensa maahanmuuton rajoittamisesta, ilmoitti puolue lehdistötilaisuudessa Tukholmassa torstaina. Kampanjoihin käytetään noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Löfvenillä tärkeämpääkin tekemistä

Muut puolueet ovat suhtautuneet viileästi ruotsidemokraattien kampanjoihin. Pääministeri Stefan Löfven totesi sanomalehti Aftonbladetille, että hänellä on tärkeämpääkin tekemistä, kuin kommentoida poliittisen puolueen mainoskampanjaa.

Pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra sanoi viestintäpäällikkönsä kautta, että ruotsidemokraatit muuttuvat parlamentaarisesta järjestöstä verovaroin rahoitetuksi kampanjaorganisaatioksi, mikä tuskin tekee vaikutusta äänestäjiin.