Ruokaikoni jouduttiin lemppaamaan koulujen ruokalistalta – Klassikosta tuli jankkia

Monissa kunnissa on siirrytty suuriin keskuskeittiöihin kouluruuan valmistuksessa. Nyt ruokia tehdään niin sanotulla kylmävalmistuksella päiviä etukäteen ja lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua. Uusi menetelmä on laittanut perinteiset reseptit uusiksi.

Kotimaa
Oppilas annostelemassa ketsuppia makaronilaatikolle kouluruokalassa.
Yle

Ruuan niin sanottu kylmävalmistus on laittanut koulujen ruokalistat uusiksi. Suurissa keskuskeittiöissä ruoka valmistetaan useita päiviä etukäteen, jäähdytetään nopeasti, kuljetetetaan kouluille kylmään ja lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua.

Uusi menetelmä on johtanut siihen, että ruokalistalta on poistunut kouluruuan klassikko, makaronilaatikko. Koululaisten kestosuosikki ei kestänyt jäähdyttämistä ja uudelleen lämmittämistä. Makaronilaatikon muhevuus katosi ja rapsakka kuori oli muisto vain. Makaronilaatikosta tuli kovettunutta jankkia. Myös perunamuusista on tullut ongelma, sillä se "betonoituu" jäähdytyksessä.

Reseptiikka meni uusiksi

Hyvinkään ateriapäällikkö Pirjo Kujanpään mukaan koko reseptiikka on mennyt uusiksi uuden kylmävalmistusmenetelmän vuoksi.

– Selvitämme parhaillaan, miten saisimme makaronilaatikon takaisin ruokalistalle, Kujanpää sanoo.

Myönnän, että se kärsi lämmityksestä eikä ollut hyvää.

Jere Jantunen

Myös Lohjalla makaronilaatikko sai lähteä.

– Makaronilaatikko oli meillä listalla, mutta se poistettettiin. Myönnän, että se kärsi lämmityksestä eikä ollut hyvää. Mutta olemme muuttaneet reseptiä niin, että vaihdoimme makaronin kalliimpaan ja nyt maku on hyvä ja se palaa listalle, Lohjan ruokapalvelupäällikkö Jere Jantunen sanoo.

Uusi tapa tehdä ruokaa on saanut raivoisaa kritiikkiä. Kylmävalmistus on muuttanut joidenkin ruokien makua ja koostumusta. Hyvinkäällä nälkäisiin lapsiin kyllästyneet vanhemmat on kutsuttu maistamaan kouluruokaa. Myös Lohjalla ollaan perustamassa maisteluraatia.

Säästö kuljetuksissa

Hyvinkäällä ja Lohjalla kouluruoka on valmistettu suurkeittiöissä kylmävalmistuksella viime keväästä. Nyt ruoka kuskaataan koulujen kylmiöihin kolmesti viikossa. Esimerkiksi Lohjalla näin on saatu puolitettua kuljetuskustannukset 300 000 euroon vuodessa. Lohjalla yhden annoksen hinta on noin 70 senttiä.

– Vaikka uusi menetelmä on ollut haastava, niin yksi hyvä asia on saatu takaisin. Ruuan tuoksu on palannut ruokaloihin, kun ruoka lämmitetään paikan päällä, Jantunen iloitsee.