1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Synnytyksen käynnistyessä aina vähän jännittää"

Merita Uusitalo tekee vapaaehtoistyötä doulana. Hän on odottavan äidin tukena raskauden aikana ja synnytyksessäkin, jos niin halutaan.

Kotimaan uutiset
Vastasyntynyt vauva
Doulan ja äidin yhteistyö jatkuu vauvan syntymään ja laitokselta kotiutumiseen asti.Merita Uusitalo

Kreikkalainen sana doula tarkoittaa palvelijatarta ja jossain määrin se kuvastaakin doulan tehtävää. Ennen kaikkea doula on kuitenkin tuki ja turva synnyttävälle äidille - ja välillä isällekin. Suomessa doula ei ole suojattu ammattinimike ja periaatteessa tällaisena tukihenkilönä, palvelijattarena, voi toimia kuka vaan.

Kauhajokelainen Merita Uusitalo on Ensi- ja turvakotiyhdistyksen vapaaehtoinen. Hän on toiminut doulana muutaman vuoden ajan ja on nähnyt monenlaisia synnytyksiä.

– Onhan se tilanteena ihan mieletön olla mukana toisen ihmisen lapsen syntymässä. Ei sitä pysty kuvailemaan sanoilla. Nämä on näitä tällaisia kokemuksia, mitä ei saa mistään muualta.

Meritalle ajatus lähteä doulaamaan syntyi halusta tehdä jotain vapaaehtoistyötä. Usein vapaaehtoistyö sitoo liikaa, mutta doulaamisessa ollaan yhden äidin matkassa kerrallaan ja tuo matka kestää usein lähes vuoden päivät.

– Viimeinen kuukausi on hektisin. Puhelin kulkee jatkuvasti mukana, jopa vessaan, sillä synnytys voi käynnistyä nopeastikin.

Tärkeintä on olla läsnä

Äidin ja synnytystukihenkilön yhteinen matka alkaa tapaamisella. Odotusaikana äiti voi turvautua tukihenkilöönsä, kun ei voi soittaa neuvolaan tai kaipaa muuten henkistä tukea ja turvaa.

– Joskus äiti voi pelätä ja illalla tulee viestiä, että ahdistaa. Sellaisessa tilanteessa yritän rauhoitella, että tilanne ei ole niin paha, mutta sekin on ihan ok, että välillä ahdistaa. Sitä toimintaa ei neuvolalla ole yhdeltätoista illalla, Merita Uusitalo kertoo.

Äiti ja vauva
Äidin ja vauvan yhdessäoloa.Merita Uusitalo

Kaikilla ei ole sisaruksia tai vanhempia tukenaan, ei välttämättä edes puolisoa. Puolison mukanaolo ei kuitenkaan poissulje doulan käyttöä apuna.

– Isä voi olla hädissään toisen kivusta ja silloin doula pyrkii olemaan tukena myös isälle. Joskus äiti kiidätetään vauhdilla hätäsektioon ja isä jää seisomaan hädissään ja avuttomana. Silloin tukihenkilön pelkkä läsnäolo voi olla tarpeen ja tärkeää.

Jos äiti haluaa, doula voi tulla mukaan synnytykseen. Synnyttävän äidin tukena hän on niin pitkään, kuin tilanne vaatii. Vaikka synnytys kestäisi pitkään ja muu henkilökunta ehtisi vaihtua ympärillä, doula lähtee kotiin vasta äidin ja vauvan ollessa turvallisesti huoneessaan. Tukisuhde päättyy, kun kaikki on kotona hyvin.

– Joskus tukihenkilön ja äidin välille syntyy elinikäinen ystävyys.

Jokainen äiti on erilainen, samoin toiveet. Tärkeintä on, että on läsnä vaikka vain puhelimen välityksellä.

– Ei tässä tarvita mitenkään erityisesti tietoa ja taitoa. Kyse on naisena olosta naiselle, läsnäoloa, Merita Uusitalo sanoo.

Pohjalla peruskoulutus ja loput opitaan tekemällä

Ensi- ja turvakotien liiton doulat käyvät koulutuksen, missä puhutaan muun muassa parisuhdedynamiikasta ja synnytyksen käynnistymisestä. Tulevat doulat käyvät sairaalassa ja saavat perustiedot siitä, mitä pitää tehdä. Ja tehdessä oppii lisää. Meritallekin on välillä tullut vastaan hetkiä, kun hän on epäillyt omaa osaamistaan.

– Synnytyksen käynnistyessä aina vähän jännittää. Toisen kivun edessä on aina jotenkin niin avuton. Vaikka tuettavasta äidistä on tullut jo tuttu, niin vielä vaikeampaa doulaaminen olisi, jos äiti olisi joku läheinen ihminen, Merita Uusitalo sanoo.

Työssä mennään iholle - ja välillä oikein kirjaimellisesti. Yksi parhaimmista kivunlievityksistä on kokeneen doulan mukaan juurikin kosketus. Välillä äiti ei edes halua kemiallista kivunlievitystä, vaikka se olisi kätilön mukaan tarpeen. Silloin tukihenkilö voi keskustella äidin kanssa kivunlievityksen ottamisesta, mutta hän ei saa vaikuttaa synnytyksen kulkuun liittyviin asioihin. Äiti tai vanhemmat yhdessä tekevät päätökset.

Doulan apua on jo opittu käyttämään ja Etelä-Suomessa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Toistaiseksi vapaaehtoistyönä tehty avustaminen on hiljalleen siirtymässä maksulliseksi. Pääkaupunkiseudulla on jo maksullisia doulia

– Eteläpohjalainen nainen meinaa olla vielä vähän sellainen, ettei meinaa viitsiä pyytää apua. Aina ei tarvisi pärjätä yksin eikä edes kahdestaan.

Lue seuraavaksi