Supikoiran raato tiellä on riski autoilijalle

Tähän aikaan vuodesta supikoiria liikkuu ihmisasutuksen lähellä erityisen paljon.

liikenne
Supikoiran raato tiellä.
Supikoiran raato tiellä.Heikki Haapalainen /Yle

Suomessa tehokkaasti levinnyt supikoira on yhä yleisempi näky asutusten läheisyydessä. Tämä näkyy myös tien varsilla lepäävien supikoiraraatojen määrässä.

– Erityisesti supikoirien, mutta myös muiden vastaavan kokoisten nisäkkäiden raatoja on muutoinkin enemmän tienvarsilla näin syksyisin, kertoo kunnossapitovastaava Maria Bäck Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Supikoirat lähtevät syksyllä aktiivisemmin liikkeelle, joten se selittää myös tienvarsilla makaavien raatojen suuremman määrän. ELY-keskuksen kunnossapitovastaava ei kuitenkaan puhuisi riesasta.

– Yksittäisiä raatoja voi syksyn aikaan olla viikossa kahdesta kolmeen, Bäck arvioi.

Tienvarsilla makaavien eläinten raatojen siivous kuuluu tienhoitourakoitsijalle. He korjaavat raatoja sitä mukaa, kun niitä huomataan.

– Veikkaisin, että kuolleen eläimen jäänteet siivotaan pois noin vuorokauden sisällä sen havaitsemisesta. Jäljet on siivottava hyvin, ettei niistä aiheudu liikenneturvallisuusriskiä, kertoo Bäck.

Supikoira liikkuu ravinnon perässä

Riistasuunnittelija Ohto Salo Suomen Riistakeskuksen Pohjois-Savon aluetoimistosta muistuttaa, että supikoira on hyvin utelias nisäkäs.

– Se saattaa helposti tulla sinne, mistä ravintoa saa helpoimmalla ja ihmisten luonahan sitä helpoiten on monesti tarjolla, Salo toteaa.

Salon mukaan supikoirille kelpaa kaikki: kissanruoka, koiranruoan tähteet, keräämättä jääneet karviaismarjat ja puusta pudonneet omenat. Myös linnunruokintapaikoilla supikoirat saattavat käydä asioimassa.

– Kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää huoli siitä, etteivät ne pääse tähteille. Supikoirien ruokkiminen ei ole erityisen suotavaa, korostaa Salo.

Suomen luontoon kuulumaton eläin

Suomessa tehokkaasti levittäytynyt supikoira ei ole vielä levinnyt muihin Pohjoismaihin kuten Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

– Eikä sitä sinne halutakaan. Suomessakin on pyritty supikoiramäärän vähentämiseen, mutta kyllä kanta on enemmänkin kasvussa täällä.

Salo harmittelee, ettei Suomessa ole onnistuttu yrityksistä huolimatta estämään supikoiran leviämistä.

– Se on Suomen luontoon kuulumaton eläin, mutta sopeutuu tänne hyvin, kuvailee Salo.