Hyppää sisältöön

Saksalaistutkimus: Keurusselkä onkin ehkä Suomen suurin kraatteri

Keuruun Keurusselän kehämuotoinen todettiin meteorikraatteriksi 2000-luvun alkupuolella. Kraatterin halkaisijaksi on arvioitu 14 kilometriä, mutta saksalaistutkimuksen mukaan se saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vuonna 2003 harrastajageologit Satu Hietala ja Jarmo Moilanen tutkivat mahdolliseksi meteorikraatteriksi listaamaansa kehämäistä rakennetta Keuruun Keurusselän itäpuolella. Hietala löysikin rantakivien joukosta meteoriittitörmäyksestä kieliviä viuhkamaisia pirstekartioita (siirryt toiseen palveluun).

Myöhemmin Keurusselältä on löytynyt runsaammin pirstekartioita kuin minkään muun Suomen kraatterin alueelta.

Pirstekartioiden perusteella kraatterin läpimitaksi on arvioitu noin 14 kilometriä, mutta tarkka koko on hämärän peitossa.

Nyt saksalaistutkijat ovat löytäneet (siirryt toiseen palveluun) lisää merkkejä pirstekartioista 10 kilometrin päästä kraatterin tunnetusta keskipisteestä. Jos löytö pitää paikkansa, Keurusselän kraatterin läpimitta saattaisikin olla jopa 40 kilometriä.

Suomen virallisesti suurin kraatteri on Lappajärvi, jonka halkaisija on 17 kilometriä. Jos uudet löydöt vahvistetaan, Keurusselkä on huikealla marginaalilla Suomen suurin kraatteri.

Keurusselän kraatteri on yli miljardi vuotta vanha, ja eroosio on kuluttanut sen näkymättömiin. Jäljellä ovat kuitenkin arviolta 1,5 kilometrin asteroidin massiivisen iskun aiheuttamat muutokset kallioperässä.

Tähdet ja avaruus kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että vastaava törmäys samaan paikkaan tuhoaisi Jyväskylän täysin ja polttaisi ihmisten ihon Helsingissä asti.

19.10.2015 korjattu uusien pirstekartioiden löytöetäisyys 10 kilometriksi. Aiempi 20 kilometriä perustui virheeseen tutkijaryhmän raportissa.
22..3.2016 lisätty tieto, että pirstekartiot löysi Hietala.

.
.