Brasilian presidentti vierailee Suomessa uransa vaikeimmalla hetkellä

Monta koettelemusta selättäneen Dilma Rousseffin suosio on Brasiliassa historiallisen alhainen. Heikkenevä talous ja korruptioskandaali ovat syöneet presidentin kannatusta.

Ulkomaat
Sivuprofiilikuva Brasilian presidentti Dilma Rousseffista.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff kuvattuna YK:ssa syyskuun 28. päivänä 2015.Justin Lane / EPA

Dilma Rousseff valittiin täpärästi Brasilian presidentiksi toiselle kaudelle vuosi sitten. Hän on Brasilian ensimmäinen naispresidentti.

Vuoden aikana hänen suosionsa on kuitenkin laskenut laskemistaan. Vastassaan Brasilian vahvaksi naiseksi kuvaillulla presidentillä on tiukka oppositio ja alamäessä keikkuva talous.

Tukenaan hänellä on ainakin saman työväenpuolueen edellinen presidentti, edelleen äärimmäisen suosittu Luiz Inácio Lula da Silva.

Korruptiota ja talouskurimusta

Joulukuussa 68 vuotta täyttävän Rousseffin alamäki alkoi laajasta valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin korruptioskandaalista. Skandaali on vahingoittanut pahoin presidentin työväenpuoluetta, vaikka Rousseff itse ei ainakaan toistaiseksi ole syytettyjen listalla.

Laajalle levinneen korruption lisäksi brasilialaisia riepoo päivä päivältä heikkenevä talous.

Edellinen presidentti onnistui nostamaan kymmeniä miljoonia brasilialaisia köyhyydestä sosiaaliohjelmillaan, ja Kiinan voimakas talouskasvu antoi vetoapua Brasilian taloudelle.

Nyt Kiinalla menee heikommin, ja Brasilia itse on suistunut lamaan. Brasilian talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna kolme prosenttia.

Brasilialaiset ovat aika ajoin vaatineet presidentin eroa valtavin joukoin kaduilla. Häntä odottaa kongressissa myös useampi syyte virkarikoksesta. Niissä häntä syytetään muun muassa valtion varallisuustietojen sormeilusta ongelmien peittämiseksi.

Ylä- ja alamäkiä aiemminkin

Dilma Rousseff – jota brasilialaiset kutsuvat tuttavalliseksi Dilmaksi – on ainakin tähän saakka selviytynyt monenmoisista poliittisista ja henkilökohtaisista kolhuista.

Hän syntyi vuonna 1947 keskiluokkaiseen perheeseen Belo Horizontessa, Minas Geraisin osavaltiossa. Hänen isänsä oli bulgarialainen siirtolainen.

Dilma itse liittyi vuoden 1964 sotilasvallankaappauksen jälkeen vasemmistolaiseen vastarintaliikkeeseen, joka taisteli diktatuuria vastaan. Vuonna 1970 hänet vangittiin, ja hän joutui kidutetuksi.

Hän ei ole kertonut yksityiskohtaisesti tuonaikaisista tapahtumista, mutta tarinan mukaan hän ei murtunut edes julmimman kidutuksen jälkeen.

Toinen rankka henkilökohtainen kamppailu häntä kohtasi vuonna 2009, kun hänellä todettiin imusolmukesyöpä. Senkin hän onnistui selättämään.

Brasilian presidentti saapuu Suomeen maanantai-iltana Ruotsista. Tiistaina hän tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän sekä tutustuu Aalto-yliopistoon.