1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tietovuoto paljastaa Yhdysvaltojen lennokki-iskut erittäin epätarkoiksi

Intercept-verkkosivusto on julkaissut salaisia dokumentteja, joista käy ilmi Yhdysvaltain hallinnon kaunistelleen lennokki-iskuissa kuolleiden siviilien määrää. Presidentti Barack Obaman kaudella lisääntyneet lennokki-iskut toteutetaan usein hatarien tietojen pohjalta, sivusto kertoo.

Yhdysvaltain ilmavoimien MQ-1 lennokki. Kuva: Leslie Pratt / EPA

Yhdysvaltojen suorittamat lennokki-iskut Lähi-idässä ja muualla surmaavat huomattavasti enemmän siviilejä kuin virallisesti on kerrottu, paljastaa Intercept-verkkosivusto (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin NSA:n salakuuntelua koskevia asiakirjoja julkaisseelle sivustolle vuodetuista salaisista dokumenteista ilmenee, että täsmäiskuiksi kuvatut lennokki-iskut ovat usein perustuneet hataraan tiedustelutietoon.

Miehittämättömien lennokkien käyttö on terroristiepäiltyjen ja vihollistaistelijoiden eliminoinnissa lisääntynyt merkittävästi presidentti Barack Obaman kauden aikana. Obama on hyväksynyt huomattavasti enemmän lennokki-iskuja kuin hänen edeltäjänsä republikaanien George W. Bush.

Lennokki-iskuja on perusteltu niiden tarkkuudella. Obaman hallinto on vakuuttanut, että iskuja tehdään ainoastaan välitöntä uhkaa vastaan ja silloinkin kohteesta on oltava lähes täysi varmuus. Nyt julkisuuteen vuotaneet asiakirjat kuitenkin kertovat, että lennokki-iskuja on tehty puutteellisten tietojen perusteella ja oikeaan kohteeseen osuminen on enemmänkin poikkeus.

Ainostaan joka kymmenes isku osuu aiottuun kohteeseen

Interceptin julkaisemassa ainestossa on asiakirjoja, jotka käsittelevät Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatiota Haymaker. Tammikuusta 2012 seuraavan vuoden helmikuulle asti jatkuneen operaation aikana Yhdysvaltain ilmaiskut surmasivat yli 200 ihmistä Koillis-Afganistanissa. Surmatuista ainoastaan 35 oli tarkoitettuja kohteita.

Yhtenä viiden kuukauden ajanjaksona operaatio Haymakerissa lähes 90 prosenttia iskuissa kuolleista ei ollut iskun tarkoitettu kohde. Jemenissä ja Somaliassa suoritettujen iskujen vastaava suhdeluku saattaa olla vielä huonompi, koska näistä maista tiedonsaanti on rajallisempaa.

Valtaosa ilmaiskuista tehtiin miehittämättömillä lennokeilla.

Iskujen epätarkkuus johtuu heikosta ja rajallisesta tiedonkeruusta. Asiakirjojen mukaan viranomaiset joutuvat yhä useammin turvautumaan signaalitiedusteluun, eli esimerkiksi puhelinsignaalien sieppaamiseen. Tällöin ei saada täyttä varmuutta esimerkiksi siitä, kuka puhelinta oikeasti käyttää.

Vaikka tiedusteluviranomaiset tiedostavat puutteet, signaalitiedustelulla saatu tieto kattaa yli puolet mahdollisista kohteista saaduista tiedustelutiedoista.

Miehet merkitään vihollistaistelijoiksi

Siviilikuolemien määrää kaunistellaan tilastoihin merkitsemällä jokainen lennokki-iskussa kuollut armeijaikäinen mies vihollistaistelijaksi. Miehet kirjataan "taistelussa kuolleiksi vihollisiksi", vaikka he eivät olisi olleet iskun varsinaisia kohteita.

Vaikka myöhemmin selviäisi, että iskussa kuollut mies ei ollut terroristi tai vihollistaistelija, määritelmä usein jää virallisiin tietoihin, dokumentit Intercept-sivustolle vuotanut lähde kertoo. Toisinaan myös iskuissa kuolleet naiset ja lapset kirjataan vihollistaistelijoiksi.

Kun lennokki-isku osuu aiottuun kohteeseen, surmansa saanut henkilö merkitään täysosumaksi (jackpot).

Sisäinen selvitys vaati muutoksia

Vuodetuista dokumenteista käy ilmi, että lennokki-iskujen ongelmat tiedostettiin puolustushallinnossa. Pentagonin alaisen tiedustelun ja tarkkailun erikoisyksikkö ISR:n selvitys vuodelta 2013 vaati perusteellisempia ja laajempia tietoja iskujen perusteiksi. Selvityksessä myös pohdittiin, olisiko kohteiden tappamisen sijaan järkevämpää pyrkiä ottamaan terroristiepäiltyjä kiinni kuulusteltaviksi.

ISR:n tutkimuksessa kerrotaan Britannian kansalaisesta, jota sekä Britannian että Yhdysvaltain tiedustelupalvelut seurasivat usean vuoden ajan. Viranomaiset eivät missään vaiheessa pidättäneet Britannian ja Itä-Afrikan välillä matkustellutta miestä, vaan Yhdysvallat paikansi miehen Somaliassa ja surmasi hänet. Hieman ennen iskua Britannia poisti mieheltä maan kansalaisuuden.

Yhdysvaltalainen Intercept-sivusto perustettiin tietovuotaja Edward Snowdenin paljastamien NSA-dokumenttien analysointiin ja julkaisuun. Sivuston taustalla ovat muun muassa Guardianin entinen toimittaja Glenn Greenwald ja dokumenttiohjaaja Laura Poitras.

Greenwald on aiemmin julkaissut Edward Snowdenin vuotamia tietoja Yhdysvaltain verkkourkinnasta ja Poitras ohjasi Snowdenista kertovan dokumentin Citizenfour.