1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huumeneulojen vaihtopistettä yritetään toistamiseen Kokkolassa

Tavoitteena on ehkäistä tartuntatautien leviämistä. Narkomaaneille suunnattu Terveysneuvontapiste Vaihtari saa oman sisäänkäynnin terveyskeskukseen.

Kokkolan terveyskeskuksessa avautuu 2. marraskuuta suonensisäisiä huumeita käyttäville suunnattu Terveysneuvontapiste Vaihtari. Narkomaanit voivat asioida Vaihtarissa nimettömänä ja vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin.

– Nämä käyttäjät ovat jo todella riippuvaisia huumeista, jostain he ruiskut kuitenkin hankkisivat. Tällä pyritään siihen, että käytettyjä neuloja ei heiteltäisi enää minne sattuu. Tällä ennaltaehkäistään myös tartuntatautien leviämistä, samalla voimme motivoida käyttäjiä lopettamaan, sanoo päihdekeskus Portin sairaanhoitaja Tiina Ruppa.

Piikitettäviä huumeita käyttävien keskuudessa leviää muun muassa veriteitse tarttuva C-hepatiitti. Sen hoito maksaa yhteiskunnalle kymmeniätuhansia euroja vuodessa.

Vaihtarissa on mahdollisuus saada hepatiitti A- ja B-rokotteet sekä lähetteet hepatiitti- ja HIV-laboratoriokokeisiin. Lisäksi asiakas voi keskustella luottamuksellisesti henkilökunnan kanssa ja saada terveysneuvontaa ja palveluohjausta.

Terveyskeskukseen tulee Vaihtarille oma, huomaamaton sisäänkäynti.

Edellisellä kerralla asiakkaat eivät löytäneet

Kokkolassa kokeiltiin vastaavaa toimintaa vuonna 2006, mutta silloin tyrehtyi vajaan vuoden jälkeen, koska huumeidenkäyttäjät eivät löytäneet paikkaa. Pari vuotta toimineen päihdekeskus Portin ansiosta kontaktit narkomaaneihin ovat nyt paremmat, myös apteekit tiedottavat asiasta neuloja ostaville narkomaaneille.

Tällä pyritään siihen, että käytettyjä neuloja ei heiteltäisi enää minne sattuu.

Sairaanhoitaja Tiina Ruppa

– Päihdekeskus Portista löytyy nyt kaikki palvelut saman katon alta ja huumeidenkäyttäjät ovat löytäneet palvelumme. Tiedonvälitys on nyt paljon parempaa kun voimme kertoa heille Vaihtarista, myös puskaradio toimii ja sitä kautta tavoitamme asiakkaat, sanoo Portin sairaanhoitaja Tiina Ruppa.

Terveysneuvontapiste Vaihtarin käynnistämisestä vastaavat yhteistyössä Kokkolan terveyskeskus ja Ventuskartano ry.