Mentalisti Pete Poskiparta: "Seinät lakkasivat määräämästä, mitä seinien sisällä tehdään"

Mentalisti Pete Poskiparta on mielissään siitä, että teattereissa on nykyään sijaa monenlaiselle taiteelle. Taikurin tuore kiertue kuljettaa miehen 15 paikkakunnalle aina Uudestakaupungista Helsingin Finlandia-taloon.

Kuva: Yle / Henri Kirkanen

Uutta kiertuettaan aloitteleva mentalisti Pete Poskiparta on helpottunut mies. 15 paikkakuntaa ja 25 esitystä käsittävän Mielenkääntäjä-show’n kirjoittaminen vaati miehen itsensä mukaan ”järjettömän määrän työtä”.

Teattereissa lavennettiin käsitystä siitä, mitä kaikkea teatteriin kuuluu.

Pete Poskiparta

– En ole koskaan aiemmin ollut siinä tilanteessa, että minun pitäisi laatia 90 minuuttia uutta materiaalia johonkin tiettyyn deadlineen mennessä. Seuraavalla kerralla saattaa olla apulaiskäsikirjoittaja mukana remmissä, Poskiparta naurahtaa.

Tammikuun lopulle kestävä kiertue vie mentalistin lukuisille teatterilavoille aina miehen kotikaupungista Uudestakaupungista Helsinkiin Finlandia-taloon. Vielä viisi vuotta sitten Poskiparta olisi pitänyt ajatusta kaukaisena.

– Muutama vuosi sitten tuli iso muutos. Seinät lakkasivat määräämästä, mitä seinien sisällä tehdään. Teattereissa lavennettiin käsitystä siitä, mitä kaikkea teatteriin kuuluu, hän sanoo.

Uusia temppuja saa myös rahalla

Mentalistin pitää luoda uutta materiaalia tasaiseen tahtiin. Muun muassa muistiesityksistään tunnettu Pete Poskiparta miettii uusia temppujaan aina yleisön näkökulmasta.

Koko esitys menisi pilalle, jos salaisuudet esitettäisiin jossakin. Usein asiat jäävät pienten piirien jutuiksi.

Pete Poskiparta

– Mietin, olisiko yleisön mielestä mielenkiintoista muistaa esimerkiksi setelin numerosarjoja tai korttipakan kortteja. Lisäksi mietin, olisiko tempusta yleisön mielestä hyötyä normaalissa elämässä.

Kaikkia temppuja taikurinkaan ei tarvitse kiskoa omasta hatustaan.

– Taikurit julkaisevat temppujaan vähän niin kuin muusikot. Joku keksii kuningasidean ja antaa sen ikään kuin muiden käyttöön, Poskiparta kertoo.

Pete Poskiparta kertoo, että taikurit myös ostavat uutta esitysmateriaalia. Hintahaitari ulottuu muutamasta kympistä useisiin tuhansiin euroihin. Yksi Poskiparran ostoksista on satoja dollareita maksanut vihko, joka käsittelee muun muassa työskentelyä kiusallisissa tilanteissa.

– Mentalistihan usein pyytää katsojaa ajattelemaan jotain hänelle tärkeää henkilöä. Se vaatii hienotunteisuutta, koska paikalla on muutakin yleisöä.

– Vihossa kerrotaan esimerkiksi siitä, miten katsojalle ei jää sellainen fiilis, että häntä on nöyryytetty 300 ihmisen edessä.

Salaisuudet kulkevat pienissä piireissä

Pete Poskiparta on käynyt alan konkareiden opissa muun muassa Las Vegasissa. Hän kertoo, että alalla vallitsee edelleen ajatus kisällistä ja mestarista.

– Maailmalla on pistettävä itsensä likoon ja näytettävä, mitä osaa. Konkarit sitten poimivat itselleen mieluisia kavereita oppipojikseen.

Taikureiden suurimmat salaisuudet ovat yleensä vain harvojen tiedossa.

– Elokuvien ekstroissa voidaan näyttää, miten esimerkiksi jotkut trikkikuvat on tehty. Se ei silti pilaa itse elokuvaa.

– Meillä koko esitys menisi pilalle, jos salaisuudet esitettäisiin jossakin. Sen takia meillä ei ole paljon mitään avointa koulutusta. Usein asiat jäävät pienten piirien jutuiksi, Poskiparta toteaa.

Mentalisti Pete Poskiparran Mielenkääntäjä-kiertue starttaa  16.10. Tampereen Komediateatterista ja päättyy 23.1. Riihimäen teatterissa.