1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isät mukana somen imetystukiryhmissä – "Isien jakamat kuvat saavat aikaan valtavan tykkäysvyöryn"

Imetysaiheisista some-ryhmistä isät hakevat apua perheen imetysongelmiin tai ottavat kantaa ajankohtaisiin rintaruokintaa koskeviin uutisiin.

Kuva: Saara Partanen

Sosiaalisessa mediassa on useita imetysaiheisia keskusteluryhmiä. Isien määrä ryhmien jäseninä kasvaa jatkuvasti ja he näyttävät ottavan yhä suurempaa roolia imetykseen liittyvissä asioissa. Facebookissa yksi suurista imetysryhmistä on Imetyksen Tuki ry:n ryhmä.

– Isät saattavat kysyä apua imetysongelmiin äidin puolesta, etenkin silloin kun vauva on vielä hyvin pieni. Toisinaan isät ottavat kantaa ajankohtaiseen imetysuutisointiin tai jakavat kuvia omasta vauva-arjestaan. Isien jakamat kuvat aiheuttavat ryhmässä aina valtavan tykkäysvyöryn, kertoo ​Imetyksen tuki ry:n vertaistukikoordinaattori Anna Groundstroem. 

Kätilö ja Facebookin iHmetys-ryhmän ylläpitäjä Kaisa Äijälä peräänkuuluttaa perhekeskeisyyttä imetysohjauksessa ja toivottaa isät erittäin lämpimästi tervetulleiksi mukaan ryhmän toimintaan.

– Voidakseen tukea imetystä, tulisi myös isällä olla oikeaa tietoa imetyksestä ja sen eduista. Myös isät varmasti hyötyvät imetykseen liittyvästä vertaistuesta, ehkä perustamme vielä oman ryhmän isiä varten.

"Opastamme isää tunnistamaan oikean imuotteen"

Imetysasioissa aktiiviset isät eivät ole vieraita Etelä-Karjalan keskussairaalan kätilö Katja Kipinoisellekaan.

– On olemassa isiä, joilla on enemmän tietoa imetyksen hyödyistä, kuin äidillä. Lopulta äiti kuitenkin päättä, että imettääkö ja kuinka kauan.

– Myös isät soittavat meille ja kyselevät esimerkiksi, että saakohan vauva tarpeeksi maitoa. Isä osaa yhtä lailla kertoa vauvan voinnista ja esimerkiksi ja pissavaippojen määrän. Usein tarvitaan vain varmistelua ja rohkaisua, kuvailee imetyspoliklinikkaa pitävä kätilö Kipinoinen.

Imetyspoliklinikalla vierailee usein äiti ja vauva. Toisinaan myös aktiiviset isät ovat mukana. Silloin heille annetaan konkreettisia tehtäviä.

– Opastetaan isää esimerkiksi tunnistamaan oikeanlainen imuote ja kerrotaan mitä he voivat kotona tehdä tukeakseen imetystä.