1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailuauton oikea talvisäilytys säästää murheelta – ota ammattilaisen vinkit haltuun

Puhdistus, tyhjennys ja oikeat olosuhteet. Siinä karavaanarin tärkeimmät pointit talven lähestyessä. Jos talvimatkailu asuntoautossa tai -vaunussa ei kiinnosta, kannattaa menopeli laittaa kunnolla talvisäilytykseen.

Kotimaan uutiset
Kuvassa asuntovaunuja talvisella Sautinkarin leirintäalueella.
Raila Paavola / Yle

Matkailuautoilu on monen suomalaisen harrastus ja lomanviettotapa. Joillakin matkailuajoneuvo on käytössä ympäri vuoden, mutta monet paketoivat kulkevan kesämökin talveksi odottamaan seuraavan vuoden seikkailuja. SF-Caravanin hallituksen jäsen Timo Tarvainen vinkkaa pitkän linjan karavaanarin kokemuksella, miten matkailuvaunu tai -auto tulisi talviteloille valmistella.

Säilytä oikeassa paikassa

Ihanteellinen paikka on lämmin halli, mutta kylmäkin halli käy. Matkailuautot on kuitenkin tehty sellaisiksi, että ne kestävät talvehtia ulkosallakin.

Suurimpia ihmisten tekemiä virheitä on, että matkailuauto pakataan tiiviisti kevytpeitteillä. Ajatuksena on tietysti suojata rakas menopeli sään oikuilta, mutta todellisuudessa peitteleminen estää ilman kiertämisen auton sisällä. Seurauksena keväällä löytyy ikävä homekukinto, joka on vallannut koko sisätilan.

Säilytä matkailuauto tai -vaunu mielummin vaikka taivasalla kuin tiiviisti paketoituna. Asuntoautoille on myös olemassa omia pressuja, jotka päästävät ilman kiertämään,

Päästä vedet pihalle

Matkailuauton vesijärjestelmä pitää huomata tyhjentää talven varalle. Veden jäädessä putkistoon ja jäätyessä voi seurauksena olla vessan remontti.

Älä jätä voroille vietävää...

Aivan kuten kesämökit, jotka jäävät talvikaudeksi tyhjilleen, perataan ylimääräisistä tavaroista, myös matkailuautot kannattaa tyhjentää. Mitä vähemmän kulkuneuvossa on pitkäkyntisiä kiinnostavaa tavaraa, sitä vähemmän joutuu asioimaan vakuutusyhtiön kanssa. Myös omalta mielipahalta säästytään.

... äläkä metsähiirille

Ruokaa ei passaa jättää kaappeihin ollenkaan. Aivan tavallinen metsähiiri on erityisen taitava löytämään pienimmätkin raot, mistä se pääsee eväsretkelle. Seuraavaa kautta ei ole kiva aloittaa siivoamalla hiirenjätöksiä nurkista.

Tue akselisto

Matkailuvaunut on varustettu kulmatassuilla, joilla vaunua saadaan vakavoitettua. Akselistoa pitäisi kevittää vähintään näiden tassujen avulla. On myös ihmisiä, jotka nostavat koko vaunun tunkkien päälle, ettei rengas koske maahan. Rengassarja säilyy näin parhaiten vaurioitumattomana.

Kerää kosteus pois

Kosteudenkerääjät pelastavat monelta riesalta. Käytännössä kosteudenkerääjän virkaa ajaa silikaatti, kissanhiekka tai tavallinen suola. Talven jäljiltä kosteudenkerääjiin on saattanut jäädä jopa pari litraa vettä. Se on kaikki pois rakenteista. Näin vaunu pysyy paremmassa kunnossa pidempään.

Varsinkin kevään korvalla lämpötilavaihtelut ovat rajuja, jolloin kosteutta syntyy enemmän. Kosteudenkerääjä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu.

Puhtaana talvipuulle

Pesu ja hyvä vahaus ovat paikallaan ennen talviseisontaa. Toki nämä voi keväälläkin tehdä, mutta kun matkailuauto tai -vaunu seisoo puolikin vuotta ilmastossamme, tarttuu siihen valitettavasti muun muassa ilmansaasteita.

Lue seuraavaksi