1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kengät

Talvi tulee: Vain harva kunta lahjoittaa kenkien liukuesteitä

Liukastumisia tapahtuu kaiken ikäisille. Varsinais-Suomessa vain kourallinen kuntia kustantaa ikäihmisille nastat kenkiin.

Nastoitettu liukueste työkengässä. Kuva: Yle

Vain harva Varsinais-Suomen kunta korvaa asukkaiden kenkien liukuesteitä. Syytä olisi, sillä THL:n mukaan nastat ja kenkien päälle vedettävät liukuesteet vähentävät kaatumisia selvästi.

– Siitä on kiistatonta tutkimusnäyttöä. Se ei ole ainoa, mutta yksi tärkeimmistä asioista kaatumisten ehkäisyssä, sanoo kehittämispäällikkö Satu Pajala Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Raisiossa ja Ruskolla yli 65-vuotiaat saavat kenkiin nastat. Lisäksi ainakin Naantali ja Masku lahjoittaa ikääntyneille kenkien päälle laitettavat liukuesteet. Muut Yle Turun kyselyyn vastanneet kunnat eivät nastoja lahjoita.

On hyvä muistaa, liukkaus aiheuttaa iäkkäille myös kaatumispelkoa mikä vähentää liikuntaa ja ulkoilua.

Satu Pajala

Lisäksi asiaa selvitetään muutamassa kunnassa. Esimerkiksi Koski TL:n vanhusneuvosto käsittelee asiaa marraskuussa. Pyhärannassa osa varttuneemmasta väestä on saanut liukuesteet Lions Clubilta.

– On hyvä muistaa, liukkaus aiheuttaa iäkkäille myös kaatumispelkoa mikä vähentää liikuntaa ja ulkoilua, Pajala huomauttaa.

Liukastumiset eivät kuitenkaan ole vain vanhemman väestön ongelma. Vakuutustietojen mukaan vakavia kaatumisia tapahtuu runsaasti myös esimerkiksi työmatkoilla.

Ylen kyselyyn vastasi alueen 27 kunnasta 20.