Tutkija Turkki-lämmittelystä: EU pyörtää periaatteitaan

Euroopan unioni nojaa nyt vahvasti Turkkiin turvapaikanhakijakriisissä. Ulkopoliittisessa instituutissa katsotaan, että EU tekee palveluksennälässään parikin isoa myönnytystä Turkin-politiikassa.

Kotimaa
Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin (kuvassa) oikeus- ja kehityspuolue AKP haluaa palauttaa enemmistönsä parlamentissa marraskuun alun vaaleissa.Rasit Aydogan / EPA

EU näyttää olevan valmis tinkimään periaatteistaan saadakseen Turkin apua turvapaikanhakijoiden suhteen. EU-maat sopivat viime yönä huippukokouksessa ryhtyvänsä yhteistyöhön Turkin kanssa ratkaistakseen valtavan muuttoliikkeen ongelmat.

– Pitkästä aikaa kanssakäyminen huomattavasti tiivistyy pakolaiskysymyksen takia. EU myös pyörtää muutamia periaatteitaan. [Saksan liittokansleri] Angela Merkel lähtee sunnuntaina [presidentti] Erdogania tapaamaan Ankaraan ja vaaleihin on pari viikkoa aikaa, huomioi vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP-puolue haluaa palauttaa enemmistönsä parlamentissa marraskuun alun vaaleissa.

– Näin ei ole yleensä toimittu, Alaranta kommentoi Ylen radiouutisissa.

– Toinen asia on se, että komission laatimaa vuotuista raporttia EU-reformien etenemisestä Turkissa on selvästi haluttu jättää myöhempään aikaan. Ilman muuta se sisältää paljon kritiikkiä, mitä ei haluta tähän väliin pöydälle nostaa.

Raha ja viisumivapaus porkkanoina

Suomen pääministeri Juha Sipilä kuvasi EU-huippukokouksen Turkin-toimia jopa tärkeimmiksi, joita turvanhakijakysymyksessä on saatu liikkeelle.

Turkki voi tarjota EU:lle rajavalvonnan tehostamista ja ihmissalakuljettajien laittamista kuriin. Huomattava osa valtavasta muuttoliikkeestä kulkee läpi Turkin, minne EU haluaisi uusia suuria pakolaisleirejä. Leireiltä todelliset turvaa tarvitsevat voitaisiin valikoida, eikä Turkki päästäisi Eurooppaan tulijoita etenemään omin päin.

EU tarjoaa Turkille ainakin miljardia ja joidenkin tietojen mukaan jopa kolme miljardia euroa turvapaikanhakijaongelman ratkaisemiseksi. Rahaa suurempaa merkitystä Turkille olisi mahdollisella viisumivapaudella.

– Se on laajasti kansalaisten toive. Jos AKP pystyy sen heille tässä välissä toteuttamaan, se on heille suuri voitto vaalien alle, sanoo Alaranta.

– Sellaisia merkkejä on, että Erdogan saa tästä kerättyä irtopisteitä. Hän on nyt kansainvälisen median huomion kohteena ja häntä tullaan tapaamaan palatsiinsa. Hän pystyy näyttäytymään suurena maailmanluokan johtajana kansalaisten silmissä, ketä muut kuuntelevat.