1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Ystävä kertoo: Pentti Linkola on taitava tanssittamaan ihmisiä pillinsä mukaan

Radikaali ympäristöfilosofi Pentti Linkola mullisti Valkeakoskella asuvan Pekka Turtiaisen ajattelun. Linkola on hänestä valloittava seuramies, mutta samalla äkkipikainen ja ankara.

Kuva: Yle / Ville Vaarne

Valkeakoskella asuva Pekka Turtiainen on ollut radikaalin ympäristöfilosofin Pentti Linkolan ystävä 20 vuoden ajan.

Turtiainen työskenteli kalastajana tunnetun Linkolan apuna kalojen käsittelyssä ja myynnissä. Palkkaa hän ei saanut, koska ei halunnut pyytää sitä.

– Näin, miten huonosti Linkola kohteli palkollisiaan. En halunnut kokea samaa kohtelua, Turtiainen sanoo.

Rahan sijaan hän otti palkkioksi kaloja.

– Linkola on luvannut minulle elinikäiset kalat.

Turtiainen kertoo, että Linkolassa on puoli, jota suuri yleisö ei tunne. Hän puhuu kameleontista, joka on juhlien keskipiste hauskoilla tarinoillaan mutta myös äkkipikainen ja ankara itselleen ja muille.

– Kerran hän haukkui minua ja poistui sen jälkeen huussiin 20 minuutiksi. Takaisin tullessaan hän oli kuin eri ihminen, Turtiainen muistelee.

– Hän osaa olla hyvin miellyttävä ja saa ihmiset tanssimaan pillinsä mukaan. Sitä oikein odottaa, että pääsisi tekemään niin kuin Linkola haluaa, Turtiainen sanoo.

Turtiainen on kirjoittanut Linkolasta kirjan nimeltä Kalastaja, joka julkistettiin Valkeakoskella torstaina.

Ikä ei ole pehmentänyt näkemyksiä

Turtiainen kuvailee ystäväänsä mieheksi, joka on poikkeuksellisen kärsivällinen suostuttelija ja järkähtämätön mielipiteissään.

82-vuotias Linkola tunnetaan radikaaleista näkemyksistään, joiden mukaan maapalloa uhkaa tuho, jos väestön määrää ei vähene.

– Hän on nuoresta pitäen ajatellut asiat selviksi ja näkee vääjäämättömät muutokset luonnosta.

Turtiaisen mukaan ikääntyminen ei ole pehmentänyt Linkolan radikaaleja näkemyksiä.

Linkola ja Turtiainen tapasivat ensi kertaa kalaostoksilla. Sen jälkeen Turtiainen ryhtyi hakemaan Linkolalta kaloja kerran viikossa.

– Monet ajatukseni luonnosta kääntyivät hänen vaikutuksestaan päälaelleen, Turtiainen sanoo.

Turtiaiseen teki vaikutuksen se, miten kiinnostunut Linkola hänestä oli. 20 vuoden aikana hän omaksui Linkolan näkemykset.

– Linkolan ansiosta en usko siihen, että maapallo selviää, Turtiainen sanoo.

– On väärä käsitys, että väestöä vähentääkseen hän haluaa tappaa ihmisiä. Linkola pitää ihmistä hyvin mielenkiintoisena olentona.

Valkeakoskella asuva Linkola ei ole kommentoinut ystävänsä kirjoittamaa kirjaa.

– En tiedä, missä hän on. Hänellä on tapana kadota retkilleen ja ilmestyä taas jossain vaiheessa. Olemme yhä hyviä ystäviä, mutta tapaamme nykyään toisiamme harvoin, Turtiainen sanoo.