Taidetta mafian sydänmailla – Italialaiskaupunki pyrkii eroon synkästä menneisyydestään

Casal di Principe tunnettiin pitkään vaarallisena mafiakaupunkina. Nyt kaupunki koettaa puhdistaa maineensa panostamalla taiteeseen. Koska näyttelytiloja ei ollut, käyttöön otettiin entiseltä mafiapomolta takavarikoitu huvila.

kulttuuri
Mafiapomolta takavarikoitu huvila.
Pahamaineiselta mafiapomolta takavarikoitu huvila on haluttu verhota symbolisesti värikkääseen kankaaseen.Petri Burtsov / Yle

Casalesi tunnetaan Italiassa yhtenä pahamaineisimmista Camorra-mafian klaaneista. Sen jäsenet kylvivät kauhua ympäri Casal di Principea, ja kaupunki toimi vuosikymmenien ajan ampumavälikohtauksien ja pommi-iskujen näyttämönä.

Viranomaiset onnistuivat lopulta ajamaan mafian pois, mutta kaupunki kärsii edelleen kyseenalaisesta maineesta. Asukkaat päättivät ryhtyä toimeen kotiseutunsa maineen puhdistamiseksi.

Tuloksena syntyi Valon voitto varjosta -taidenäyttely. Se pystytettiin viranomaisten takavarikoimaan entiseen mafiahuvilaan. Huvila on verhottu kirkkaanoranssiin kaapuun, joka symboloi rakennuksen menneisyyden peittämistä.

Mukana Italian johtavia taidemuseoita

Maineenpuhdistushankkeeseen lähti mukaan joukko Italian johtavia taidemuseoita, muun muassa firenzeläinen Uffizi-galleria, maan suurin taidemuseo. Museot lahjoittivat näyttelyyn mittaamattoman arvokkaita taideteoksiaan.

Näyttely entisessä mafiapomon huvilassa.
Näyttely entisessä mafiapomon huvilassa.Petri Burtsov / Yle

- Näyttelyn tarkoituksena on saada ihmiset pohtimaan taiteen yhteiskunnallista merkitystä, sekä myös taiteen merkitystä arkisessa elämässämme, näyttelyn kuraattori Marta Onali sanoo.

Suurin osa esillä olevista teoksista on kuuluisan italialaistaidemaalarin Caravaggion koulukunnan teoksia 1600-luvulta. Onalin mukaan teokset on valittu symbolisista syistä. Teoksissa on käytetty valon ja varjon voimakkaaseen vastakkainasetteluun perustuvaa maalaustekniikka. Se symboloi entisen mafiakaupungin halua päästä eroon menneisyytensä varjoista.

Taideteokset tuotiin kaupunkiin poliisisaattueessa

Vaikka mafian valta-asemaa on saatu horjutettua kaupungissa, oli turvallisuusnäkökulma tärkeässä roolissa näyttelyä valmisteltaessa. Teokset tuotiin poliisisaattueessa ja aseistetut vartijat vahtivat entistä mafiahuvilaa ympäri vuorokauden.

Näyttely entisessä mafiapomon huvilassa.
Petri Burtsov / Yle

- En sanoisi, että mafia on täällä täysin voitettu, vaikka olemmekin edistyneet. Eniten työtä on mafia-mentaliteetin tuhoamisessa. Tällä viittaan ihmisten epäluuloihin ja tapaan kiristää toisia ihmisiä, näyttelyn järjestäjä ja ideoija Alessandro De Lisi sanoo.

De Lisi on realisti. Hän ei usko näyttelyn yksin riittävän poistamaan Casal di Principe -kaupungilta mafialeimaa. De Lisin mukaan näyttelyn tarkoitus onkin ennen muuta provosoida ja vedota ihmisten tunteisiin esittämällä mafian tahraama alue positiivisessa valossa taiteen avulla.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni en häpeä olla täältä kotoisin”

Uffizi-galleria on kouluttanut kaikkiaan 80 Casal di Principessä kasvanutta nuorta näyttelyn oppaiksi. Heitä kutsutaan nimellä ”uudelleensyntymisen lähettiläät”. Monille nuorista kokemus on ainutlaatuinen, jopa elämää mullistava.

- Nuoruusvuotemme olivat vaikeita aikoja, vuosia hämärän peitossa. Minulle on unelmien täyttymys, kun voin kertoa muille kotiseutuni nuorille kulttuurin merkityksestä ja kauneudesta, oppaana toimiva Ida Diana sanoo.

Näyttely entisessä mafiapomon huvilassa.
Näyttely entisessä mafiapomon huvilassa.Petri Burtsov / Yle

Hänen mukaansa monet näyttelyssä kävijät ovat jopa kiinnostuneempia kaupungin historiasta kuin itse taiteesta.

Diani toteaakin, että ensimmäistä kertaa elämässään häntä ei hävetä kertoa ihmisille, mistä on kotoisin. Ihmisillä on edelleen paljon ennakkoluuloja Casal di Principeä kohtaan, mutta näyttelyn avulla Diani uskoo voivansa kertoa heille, että asiat ovat muuttumassa.