1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taimenen luonnollisesta lisääntymisestä hyviä uutisia

Haminassa Summanjoella on pitkästä aikaa havaittu taimenen luonnollista lisääntymistä. Myös Vehkajoella tavattiin poikasia. Paraikaa on menossa taimenen kutuaika, joten joille kahlaamaan tai kalastamaan ei ole asiaa.

Kotimaan uutiset
Taimen Vantaanjoessa.
Taimen pärjää Vantaanjoessa mutta vimpa ja toutain ovat vaikeuksissa.Yle /Tuomas Keränen

Syys-lokuussa Summanjoella ja Vehkajoella Haminassa tehdyissä sähkökoekalastuksissa käytiin läpi koko Summanjoki sekä Vehkajoen ala- ja keskijuoksut. Tulokset olivat sangen positiivisia.

Esimerkiksi Summanjoen alajuoksulla havaittiin pitkästä aikaa taimenen luonnollista lisääntymistä.

– Saimme laajalta alalta ihan hyvät tulokset. Positiivista on, että myös keski- ja yläjuoksulla on paikallisten taimenkantojen jälkeläisiä, kertoo Kaakon jokitalkkari -hankkeesta iktyonomi Manu Vihtonen.

Myös Vehkajoella ELY-keskuksen kunnostamalla pohjapatoalueella Töytärin koskella taimenen luonnonlisääntyminen on lähtenyt hyvin käyntiin ja sieltä on löytynyt poikasia.

Vuosikymmenten työ kantaa hedelmää

Vehkajoen ja Summanjoen ympärillä on tehty töitä vuosikymmeniä, ja Manu Vihtosen mukaan onkin hienoa huomata, että työ kantaa hedelmää.

– Nämä ovat toivoa tuovia uutisia, että töitä kalastuksen säätelyn eteen kannattaa jatkaa, samoin koskien kunnostuksia ja vaellusesteitä kannattaa poistaa. Näiden kolmen asian ympärille se oikeastaan nivoutuu.

Nämä  ovat toivoa tuovia uutisia.

Manu Vihtonen

Molemmissa joissa on paljon haaroja ja ne voivat Vihtosen kertoman mukaan olla parhaimmillaan tuottaviakin. Taimen kuitenkin tarvitsee apua.

– Nämä valtavat meritaimenet, mitkä pääsevät nousemaan alajuoksulle patojen alle, on luokiteltu viime vuosina äärimmäisen uhanalaisiksi. Kyseessä on kalalaji, joka kaipaa ihmisen apua, Vihtonen muistuttaa.

Hän toivoo, että luonnon kanta saataisiin tulevaisuudessa niin vahvaksi, että taimenta riittäisi kalastettavaksi asti, ja istutuksista voitaisi luopua.

Taimenille annettava nyt kuturauha

Iso uutinen on Manu Vihtosen mukaan nyt myös se, että elokuussa tehdyt kutusora istutukset Summanjoen alajuoksulla näyttäisivät toimivan ja kalat ovat kelpuuttamassa ne heti käyttöönsä.

Kyseessä on kalalaji, joka kaipaa ihmisen apua.

Manu Vihtonen

– Siellä näkyy jo kutukaloja, Vihtonen iloitsee.

Paraikaa on käynnissä kalojen syysrauhoitus, joten kalastaminen on kielletty eikä vesille parane mennä kahlailemaankaan.

– Kalat kutevat mädin soran sekaan eli niitä ei saa mennä missään nimessä tallomaan. Annetaan taimenille kuturauha, että niiden elinkierto lähtee pyörimään.

Taimenen lisäksi lohi ja siika on rauhoitettuja syys-, loka- ja marraskuussa joissa ja puroissa.