1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Näkökulma: Rooma ajautui rappioon

Turistien rakastamaa ikuista kaupunkia vaivaavat kaoottinen liikenne, epäsiisteys, byrokratia ja mafia. Uusi perirehellisenä pidetty pormestarikin joutui eroamaan korruptioepäilyjen takia, kirjoittaa Roomasta Petri Burtsov.

Yle maailmalla

Miljoonat matkailijat saapuvat Roomaan joka vuosi maistelemaan makeaa italialaista elämäntyyliä la dolce vitaa. Rooman kauniit historialliset aukiot, kuten Piazza Navona, romanttiset espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi -suihkulähde, sekä maailmankuulu amfiteatteri Colosseum tekevät Roomasta matkailijoiden unelmakohteen.

Meille täällä asuville Rooma näyttäytyy kuitenkin vähemmän tarunhohtoisessa valossa. Ikuinen kaupunki on luisunut rappioon.

Julkinen liikenne on katastrofaalisessa tilassa. Lakot ovat jokaviikkoisia, ja metrot ja bussit niin täynnä, ettei niihin mahdu sisään. Junat ovat usein jopa tunnin aikataulustaan jäljessä. Kaduilla lojuu roskakasoja, ja esimerkiksi ennen niin kuvankauniin Trasteveren kaupunginosan historialliset rakennukset ovat töhryjen peitossa.

Uusi pormestari nähtiin ulkomailta tulevana pelastajana, joka toisi Roomaan anglosaksista tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä.

Puhumattakaan hallintobyrokratiasta. Kaikenlaiset sopimusasiat vaativat useiden päivien jonottamisen toimistoissa, jotka saavat neuvostoajan palvelukulttuurin vaikuttamaan ystävälliseltä.

Rooma joutui aiemmin tänä vuonna kansainvälisen median silmätikuksi, kun sen rappiollinen nykytila nousi uutisotsikoihin. Maailman suurimpien sanomalehtien sivut täyttyivät kauhukertomuksista siitä, miten kaupungin poliitikot ovat mafian talutusnuorassa, ylivelkaantunut kaupunki on konkurssissa, ja jopa siitä, miten rotat ovat valtaamassa Rooman keskustan likaisia katuja.

Roomalaiset laittoivat toivonsa kaksi vuotta sitten pormestariksi nousseen Ignazio Marinon harteille. Marino oli Yhdysvalloissa pitkään asunut menestynyt kirurgi, joka ei ollut Italian likaisen poliittisen järjestelmän tahraama. Hänet nähtiin ulkomailta tulevana pelastajana, joka toisi Roomaan tuulahduksen anglosaksista tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä.

Toisin kuitenkin kävi. Marino tajusi pian, että koko kaupunginhallinto oli läpeensä mätä, kuten hän maan suurimman sanomalehden Il Corriere Della Seran haastattelussa sanoi. Marinon käynnistämä tiukka puhdistuslinja ajoi kuitenkin Rooman yhä pidemmälle kuilun partaalle.

Kesällä paljastui, että Rooman jätehuolto ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset olivat mafian hallinnassa.

Metrokuskit alkoivat lakkoilla, kun Marino pakotti heidät käyttämään kellokorttijärjestelmää työssäolon valvomiseksi. Roomalaiset metrokuskit kun tekevät puolet vähemmät työtunteja kuin tehokkaan Pohjois-Italian metropolin Milanon vastaavat.

Poliisit nousivat kapinaan, kun Marino muutti järjestelmää siten, että samat poliisit eivät vastaisi saman kaupunginosan valvonnasta kuin muutamia viikkoja kerrallaan. Pysyvät vastuualueet kun olivat johtaneet lahjuksien ja suojelurahojen pyytämiseen kaupunginosan asukkailta.

Kun tänä kesänä paljastui, että Rooman jätehuolto ja jopa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset olivat mafian hallinnassa, oli Marinon pakko keskeyttää niiden toiminta. Lopputulos oli roskavuorien kasvaminen kaduilla ja puistoissa, sekä turvapaikanhakijoiden telttaleirien avautuminen Rooman keskustaan.

Pikkuhiljaa roomalaisten usko pormestari Marinoon alkoi hiipua. Vaikka Marino olikin saanut valtavan 14 miljardin euron velkavuoren päällä istuvan kaupungin tilikirjat plussan puolelle, ei sen sijoitus EU:n laajuisten elämänlaatu- ja palveluiden toimivuus -mittareiden peräpäässä ottanut muuttuakseen.

Rooma on hakenut, ihan tosissaan, vuoden 2024 olympialaisten isännyyttä.

Viimeinen niitti oli, kun Marino hiljattain jäi itse kiinni julkisten varojen väärinkäytöstä. Italialaislehdet revittelivät otsikoilla, jotka kertoivat perirehellisenä pidetyn pormestarin käyttäneen kaupungin rahoja omien kalliiden illallistensa ja juhliensa järjestämiseen.

Roomalaisten luottamus Marinoon murtui ja hän oli pakotettu eroamaan tehtävästään.

Rooma on nyt siis ilman pormestaria tilanteessa, jossa se tarvitsisi johtajaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vatikaanissa juhlitaan ensi vuonna Paavi Franciscuksen julistamaa jubileum-juhlavuotta, jonka odotetaan tuovan Roomaan yli 30 miljoonaa vierasta. Lisäksi Rooma on vielä hakenut, ihan tosissaan, vuoden 2024 olympialaisten isännyyttä.

Antiikin Rooma oli aikansa mahtavin suurkaupunki. Se oli miljoonakaupunki jo aikana, kun Suomessa asuttiin turvemajoissa ja elettiin varhaista rautakautta. Roomasta ei syyttä käytetä nimitystä la città eterna – ikuinen kaupunki, onhan se selvinnyt erinäisistä koettelemuksista jo tuhansien vuosien ajan.

Lue seuraavaksi