Näin mielipiteemme syntyvät – sata suomalaista suostui taiteilijoiden koekaniineiksi

Taidehallissa avautuva näyttely esittelee sadan suomalaisen näkemyksiä. Ars Fennica –palkittu taiteilijaduo valitsi tilastollisesti mahdollisimman kattavan otoksen suomalaisia, joita haastateltiin kameran edessä heidän omissa olohuoneissaan.

kuvataide
Installaatio Taidehallissa.
Installaatio Taidehallissa.Pekka Tynell / Yle

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat tottuneet ravistelemaan suomalaisten näkemyksiä taideprojekteillaan. Aikaisemmin he tarjosivat mahdollisuuden valittamiseen maailmallekin levinneessä Valituskuoro –hankkeessa. Nyt suomalais-saksalainen taiteilijapari ruotii mielipiteitä laajassa, 101 kaikkien puolesta -näyttelyssä, jota varten haastateltiin kameran edessä sata suomalaista teini-ikäisestä eläkeläiseen ja Ahvenmaalta Lappiin.

– Halusimme selvittää kotona tehtyjen haastattelujen avulla, millä lailla syntyvät tietyt mielipiteet, jotka yleensä jakavat väestöä aika voimakkaasti, Tellervo Kalleinen kertoo.

Tuloksista muodostuu kattava videoinstallaatio, jossa näyttelyvieras voi tutustua valitsemiinsa teemoihin. Osallistujat esiintyvät nimettöminä, mutta omilla kasvoillaan. Heiltä kysyttiin 30 mielipidettä niin arkipäivän käytännöistä kuin maailmankatsomuksesta. Taloudesta esitettiin väittämiä, kuten ”kuilua matalimpien ja korkeampien palkkojen välillä tulisi rajoittaa jollain tavalla”. Poliittisia mielipiteitä kysyttiin esimerkiksi ydinvoimasta, susien kaadosta ja Venäjän pakotteista.

Mukana oli myös filosofisia kysymyksiä, kuten ”elämässä tärkeintä on rakkaus”.

Vanhempi mies pitää Santeri Alkion kirjaa kädessään.
Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, teoksesta 101 kaikkien puolesta (2015)Taidehalli

”Niin sanottuja humanitäärisiä maahanmuuttajia meidän ei pidä ottaa enää yhtään tänne”

Helsingin Taidehallissa nähtävä näyttely avautuu aikana, jolloin suomalaiset vaikuttavat olevan eripuraisempia kuin pitkiin aikoihin.

– Vaikuttaa siltä, että ihmiset tarvitsevat areenan, jossa mielipiteistä voi keskustella syvällisemmin kuin nettipalstoilla tai gallupeissa, sanoo Tellervo Kalleinen.

Mielipidekyselyn ajankohtaisiin teemoihin kuului tämä väittämä: ”Suomen tulisi ottaa vastaan nykyistä paljon enemmän maahanmuuttajia”. Sadan vastaajan joukossa moni vaikutti pitävän edellytyksenä, että Suomeen tullaan töihin eikä lorvailemaan. Toisaalta vastaajien joukossa oli myös maahanmuuttajia, kuten Venäjältä Suomeen muuttanut parikymppinen nainen.

– Olin aika hämmentynyt eduskuntavaalien aikaan, kun perussuomalaiset teettivät tutkimuksen, jossa laskettiin, kuinka paljon maahanmuuttajat Suomelle maksavat. Mutta siinä puhuttiin vain kehitysmaista tulevista maahanmuuttajista, venäläissyntyinen nainen ihmettelee.

Eräs videoilla esiintyvä puheenvuoro edustaa maahanmuuttovastaista kantaa. Viisikymppinen nainen vastaa kysymykseen näin: ”Yhtään niin sanottua humanitaarista maahanmuuttajaa ei tänne pidä enää ottaa”. Kuusikymppinen mies taas pohdiskelee taas omaa taustaansa ulkomailla asuneena ja takaisin Suomeen muuttaneena.

– Minulla on vähän erikoisempi harrastus eli kriketti. Kuinka ollakaan, suurin osa suomalaisista kriketinpelaajista on maahanmuuttajia. Jotkut ovat muuttaneet 25 vuotta sitten rakkauden perästä ja toiset taas kolme vuotta sitten pakolaisina Afganistanista, mies kertoo.

Tarpeellinen keskustelunavaus nyky-Suomessa

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen huomasivat pitkän haastattelutyön ja näyttelyn valmistelun aikana, kuinka yksilöllisesti suomalaisten mielipiteet muodostuvat. Moni kertoo asenteiden tulevan kotikasvatuksesta, toisaalta näyttelyn videoilla kuullaan myös tarinoita muuttuneista näkökannoista.

– Kun olen seurannut vanhempien sukulaisten kärsimystä läheltä, olen tullut myönteisemmäksi eutanasiaa kohtaa, kertoo keski-ikäinen mies.

Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.
Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.Pekka Tynell / Yle

Taiteilijat eivät kaikkia näyttelyssä esiintyviä näkemyksiä allekirjoita, ja myös joitain perusteluja oli vaikea ymmärtää. Toivoa herättää kuitenkin ihmisten valmius keskustella.

– Ihmisillä on kaiken näköisiä kysymyksiä, ajatuksia ja toiveita. Mutta se ei tarkoita, etteivät he olisi valmiita käsittelemään niitä ja tulemaan ulos jonkun ratkaisuehdotuksen kautta, Kalleinen pohtii.

101 kaikkien puolesta -näyttely Taidehallissa 17.10.–22.11.2015