Hyppää sisältöön

Pulmapelit ovat Jorman intohimo – pienimmän pirunnyrkin tekemiseen tarvittiin tulitikkuja ja kirurginveitsi

Kauhajokelainen Jorma Vesala on metagrobologisti, joka suunnittelee ja tekee pulmapelejä. Useimmat pelit syntyvät tekijän omista ideoista. "Olen parempi suunnittelemaan ja valmistamaan pelejä kuin ratkomaan niitä", Vesala sanoo. Pienimmän pelin tekemiseen Vesala käytti kirurginveistä, jotta sai tulitikun halkeamaan oikein.

Jorma Vesalan taidonnäytteitä. Kuva: Johanna Manu/Yle

Kauhajokelainen Jorma Vesala joutui 25 vuotta sitten pidemmälle sairaslomalle, jonka aikana hän koukuttui niin vahvasti pulmapelien maailmaan, että on tehnyt niitä jo nelisen sataa. Tuhansien työtuntien ja satojen puulajien summaa ovat kauniiden pelien lisäksi puulaatikot, pikku rasiat ja taulut.

– Kantapää oli kipeänä enkä voinut liikkua, mutta kädet ja pää pelasi, Vesala sanoo.

Osa pulmapeleistä on hyvin pieniä. Kuva: Johanna Manu/Yle

Jorma Vesala esittelee ensimmäistä tekemäänsä pulmapeliä. Se on yksinkertainen, käsisahalla ja taltalla tehty kuudesta palasta koostuva pirunnyrkki. Vesala oli nähnyt vastaavaa koottavan televisiossa ja siltä istumalta hän päätti kokeilla tehdä itse samanlaisen kapistuksen. Pari vuotta myöhemmin koneella tehdyssä mallissa näkyy kalliimman puulajin lisäksi myös työn äärimmäinen pikkutarkkuus.

Pulmapelien suunnittelussa ja valmistamisessa tarvitaan taitavia käsiä ja terävää päätä. Ja tarkkuutta. Vesalan näppärissä sormissa on syntynyt myös äärimmäisen pieni pirunnyrkki.

– Tämä on tehty kirurginveitsellä halkaistusta tulitikusta. Kokoa ei ole edes herneen vertaa.

Värisävyjen sinfoniaa

Jorma Vesala on kerännyt kymmenkunta puulajikokoelmaa. Hänellä on itse valmistamissaan laatikoissa siistissä järjestyksessä sileäksi hiottuja palikoita, joiden numerot kertovat lajin. Timpuri tietää sanoa puun nimen niin suomeksi kuin latinaksi nopealla vilkaisulla lähes jokaisen lajin kohdalla. Värikirjo kokoelmissa on uskomattoman kaunis ja osassa palikoista voi vielä tuntea vienosti puun pehmeän tuoksun.

Jorma Vesalan kokoelmassa on satoja puunäytteitä. Kuva: Johanna Manu/Yle

– Itselläni on 275 puulajiketta, joita kerään muun muassa Turun Viilukeskuksesta ja Tukholmasta. Monet tunnistan katsomalla ja jos joskus laji on kateissa, niin työstäessä tuoksu kyllä tuo usein nimenkin mieleen, Vesala sanoo.

Puumateriaalissa Vesalaa kiehtovat eri värisävyt. Mieluisimmiksi lajeiksi Vesala nimeää tummasävyiset Wengen ja Eebenpuun. Hän nauttii siitä, kun saa yhteen kontrastivärejä ja tekeekin mieluusti raitoja puusta eri värien avulla.

– Se on kuin tekisi räsymattoa. Puu on tosi mukava työstää enkä oikeastaan pidä metallista ja muovista.

Pulmallisia palikoita

Pulmapelien maailma on vienyt eläkeläisen täysin mennessään. Jorma Vesala kertoo välillä itsekin ihmetelleensä, miten paljon niitä on kertynyt.

– En ollut kauhean hyvä koulussa matikassa, mutta lukiossa oli avaruusgeometriaa ja se kiinnosti. Tykkäsin piirrellä niitä kuvioita ja piirtelin paljon. Teen kaikki luonnokset käsin enkä tietokoneella.

Jorma Vesalan valmistamia pulmapelejä. Kuva: Johanna Manu/Yle

Ideoita löytyy kirjoista, mutta välillä niitä syntyy samalla kun puuhastelee jonkin muun pulmapelin parissa. Yleensä ideoita tulee enemmän kuin Vesala ehtii toteuttaa. Vuodesta 1997 hän on valmistanut pelejä omien ideoidensa pohjalta.

– Olen parempi suunnittelemaan ja valmistamaan pelejä kuin ratkomaan niitä. Meillä on täällä ikään kuin sellainen ompeluseuran tyylinen porukka, missä näitä pulmia ratkotaan, Vesala sanoo.

Hyvä onnistumisprosentti

Jorma Vesala kertoo omistavansa monta sellaista pulmapeliä, joiden toivoisi olevan itsensä keksimiä ja tekemiä. Kaunein kaikista on rasia, jonka taika piilee siirreltävissä, puisissa apilanlehdissä. Tästä aarteesta piti maksaa 200 euroa, mutta se on kaunista käsityötä ja harrastajan mukaan jokaisen euron arvoinen.

Omista töistään Vesala on ylpein tornityöstään, johon on käytetty 212 palikkaa – kaikki eri puulajeja. Näitä töitä on maailmassa vain kaksi ja toisen omistaa saksalainen harrastaja.

Takkapuuksi töitä ei oikeastaan päädy, vaikka kaikki eivät aina onnistukaan.

– Onnistumisprosentti on hyvä, sillä tämä on niin äärimmäisen tarkkaa puuhaa.

Vesalan valmistamassa tornissa on 212 puupalaa, jotka kaikki ovat eri puuta. Kuva: Johanna Manu/Yle
.
.