1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ihmettelitkö, mihin kaunis ruska jäi? Syy löytyy tuulessa leviävästä kiusankappaleesta

Ilmavirtausten ja joskus jopa matkustavien ihmisten avulla leviävät ruostesienet ovat värjänneet tänä syksynä lehtipuita likaisella värillään.

Kotimaan uutiset
Koivu on menettänyt jo suuren osan lehdistään.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Syy syksyn monin paikoin vaisuun ruskaan piilee osin kasvitaudeissa, sanoo tutkija. Tänä syksynä lehtipuilla on ollut paljon esimerkiksi ruostesienten aiheuttamia tauteja, jotka ovat haitanneet tavallisten kirkkaiden ruskavärien muodostumista.

– Haavalla, koivulla ja pajulla on omat lehtiruosteensa. Ne huomaa siitä, että elokuussa erottuu likaisenvärisiä lehtiä ja myöhemmin ruoste tummentaa lehden, kertoo vanhempi tutkija Marja Poteri Metsäntutkimuslaitoksen Suonenjoen yksiköstä.

Ruostetauteja on ollut lehtipuilla ennenkin, mutta menneen kesän viileät säät ovat suosineet tauteja. Kylmyys on muutenkin heikentänyt lehtiä ja niiden kehittymistä. Poteri sanoo itse panneensa merkille, että punaisen sävyt ovat olleet vähissä tämän vuoden ruskassa.

"Vähän kuin hirvikärpänen"

Haavan, koivun ja pajun ruostesienten lisäksi Suomeen on 2000-luvulla levinnyt idästä uutena tautina lepän lehtiruoste, joka aiheuttaa lepässä lehtien ruskettumista ja kuivumista. Se ei kuitenkaan vaikuta ruskan näkymiin, sillä lepän lehdet tippuvat tyypillisesti vihreinä maahan.

Tämä johtuu siitä, että lepällä on juurissaan omat typpinystyräbakteerit, jotka pitävät lehdet vihreinä loppusyksyyn saakka.

Ruostesienet leviävät tuulen mukana. Joskus niiden itiöt voivat kulkeutua Suomeen myös matkustelevien ihmisten vaatteissa ja hiuksissa.

Elokuussa erottuu likaisenvärisiä lehtiä ja myöhemmin ruoste tummentaa lehden.

Marja Poteri

– Tarkkaa syytä sille, miksi juuri lepänlehtiruoste on tullut Suomeen, ei tiedetä. Voi olla, että se on hivuttautunut ilman kautta luontaisesti vähän kuin hirvikärpänen, Marja Poteri puntaroi.

Poterin mukaan ruostetaudeilla ei ole kuitenkaan havaittu olevan sen suurempaa metsätaloudellista vaaraa. Esteettistä haittaa niistä kuitenkin on, kuten monet tämän syksyn vaisun ruskan harmittelijat ovat huomanneet.

Lue seuraavaksi