Muista pitää myös lintulauta puhtaana talviruokinnassa

Lintujen talviruokinnassa on tärkeintä syöttää linnuille puhdasta ravintoa. Linnut saavat luonnosta riittävästi ruokaa niin kauan kuin maa ei ole jäässä.

luonto
lintu sinitiainen lintulauta ruokinta-automaatti talviruokinta
Sirkka Haverinen / Yle

Yöpakkaset ja maan kylmeneminen näkyvät kotipihoissa muutenkin kuin huurteisina autonikkunoina tai jäätyneinä postilaatikkoina. Monet pikkulinnut nimittäin alkavat jälleen vierailla pihapiireissä ravinnon toiveessa.

Olisi hyvä, että ruokinta aloitettaisiin pienellä pakkasella. Silloin taudit pysyvät kurissa.

Jorma Hellsten

Jorma Hellsten Turun Lintutieteellisestä yhdistyksestä toteaa, että linnut saavat luonnosta riittävästi ruokaa niin kauan kuin maa ei ole jäässä. Hän huomauttaa, että liian aikaisin aloitettu talviruokinta voi olla vaarallista linnuille.

– Olisi hyvä, että ruokinta aloitettaisiin pienellä pakkasella. Silloin taudit pysyvät kurissa. Mutta yleensä taudit pysyvät kurissa, kun muistaa pitää linturuokintansa puhtaana.

Vältä suolaista ravintoa

Jorma Hellstenin mukaan lintuja kannattaa syöttää pääasiassa auringonkukansiemenillä, pähkinöillä ja talilla.

Ruokintaa ei saa katkaista kesken talven. Se voi käydä kukkarolle, kun muuttolintuja jää enemmän.

Jorma Hellsten

– Niistä linnut saavat riittävästi energiaa. Suolaisesta ravinnosta linnut puolestaan eivät pidä. Niille ei myöskään saa missään nimessä antaa pilaantunutta ruokaa.

Hän myös vinkkaa, että ruokinta kannattaa aloittaa ajoissa, mikäli haluaa, että omalla pihalla vierailee paljon lintuja.

– Ruokintaa ei saa kuitenkaan katkaista kesken talven. Se voi käydä kukkarolle, kun muuttolintuja jää enemmän.

Luonto pitää kannat kurissa

Hellsten sanoo, että lintukanta ei ole mitenkään riippuvainen talviruokinnasta.

– Isommassa määrin se ei vaikuta tuon taivaallista, kun suurin osa on muuttolintuja. Kuitenkin esimerkiksi sini- ja talitiainen on hyötynyt ruokinnasta valtavasti.

Luonnolla on myös keinonsa pitää kannat kurissa.

– Viherpeipot ovat jääneet meille talvehtimaan ja niiden kanta nousi korkeaksi. Sitten tuli tauti, joka pudotti kannan normaaliksi, Hellsten sanoo.