"Toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen" – suomalainen valitsee kaukolämmön

Puolet suomalaisista asuu kaukolämpötaloissa. Lämmitystavan valinnalle on olemassa useita perusteluja.

Kotimaa
Kerrostalon seinää ja parveke.
Jori Asikainen / Yle

Kaukolämmön suosioon vaikuttavaa helppous. Se on tyypillinen kaupunkien ja taajamien lämmitysmuoto.

– Se on luonnollinen, kilpailukykyinen eikä kiinteistöissä tarvitse miettiä energiantuotannon haasteita tai kysymyksiä. Eli ulkopuolinen ammattilainen hoitaa polttoaineen hankkimisen ja seuraa, että ympäristövelvoitteet tulee hoidettua. Asukas tavallaan ulkoistaa energiantuotannon jollekin toiselle, sanoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen.

– Lisäksi kaukolämpö on varmaa ja luotettavaa. Tilastomme mukaan toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen. Suomessa ollaan hyvin energiatehokkaita kaukolämmön tuotannossa, Tiitinen lisää.

Maalämpö haastaa kaukolämpöä

Lämmitysjärjestelmän valinta tapahtuu professori Risto Kososen mukaan investointi- ja elinkaarikustannuksien perusteella. Esimerkiksi suora sähkölämmitys on halpa investointi, mutta sen elinkaarikustannukset ovat kalliit.

Lisäksi kiinteistössä tarvittavan lämpökeskuksen tilan tarve on kaukolämmön suhteen pieni.

Risto Kosonen

– Lisäksi kiinteistössä tarvittavan lämpökeskuksen tilan tarve on kaukolämmön suhteen pieni. Kiinteistön lämpökeskukset löytyvät tehdasvalmiina yksikköinä, joiden suunnittelu ja asentaminen on hyvin tuotteistettu prosessi.

Kaukolämpö on ollut viimeisen 20 vuoden ajan vailla kilpailijoita. Yleisimmälle lämmitysmuodolle on aina ollut myös vaihtoehtoja, sanoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Mirja Tiitinen.

– Viime aikoina on ollut ehkä enemmän puhetta kaukolämmön ja maalämmön kilpailusta. Se on kuitenkin ehkä vain puhetta, ei todellinen tilanne, Tiitinen toteaa.