1. yle.fi
  2. Uutiset

"Halveksittava ja brutaali teko" – poliisi hermostui rasistisista raiskausjulisteista

Siilinjärven keskustasta löydettiin perjantaina "raiskausvaarasta" varoittavia rasistisia julisteita. Poliisin mukaan kyse voisi olla kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kotimaan uutiset
Tarinan sairaala Siilinjärvellä
Rasistisia julisteita oli teipattu muun muassa lähelle turvapaikanhakijoiden majoitusyksikköä Tarinaharjussa.Sakari Partanen / Yle

Siilinjärven keskustaan on viety torstai-iltana tai perjantaiaamuna rasistisia julisteita. Ne olivat A4-kokoisia ja niissä luki isolla "Varokaa Raiskausvaara" tai "Varokaa lasten raiskaajia". Liikennemerkkiä muistuttavaan julisteeseen on piirretty musta ja valkoinen hahmo päällekkäin.

Poliisipartio löysi yhteensä kuusi julistetta.

Poliisi tutkii asiaa. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan teko täyttää tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pohjolainen painottaa, että poliisilla on nollatoleranssi vihapuhetta ja rasismia kohtaan.

– Tässä ei jäänyt epäselvyyttä siitä, ketä vastaan julisteet on suunnattu. Tässä varoitettiin kantaväestöön kuuluvia naisia raiskaavista turvapaikanhakijoista. Tämä on halveksittava ja brutaali teko.

Tekijästä ei ole vielä tietoa. Poliisi kaipaa yleisöltä vinkkejä siitä, kuka julisteita on levittänyt.

– Jos näkee jonkun kiinnittävän jossakin tällaisia julisteita, niin voi soittaa suoraan hätänumeroon. Emme myöskään tiedä, onko kaikki julisteet jo löydetty. Jos niitä näkee jossakin, ne pitää heti repiä irti ja heittää roskiin. Poliisille niitä ei tarvitse tuoda.

Siilinjärvelle Tarinan vanhaan sairaalakiinteistöön on hiljattain perustettu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Sinne saapui viime viikonlopun aikana noin 150 turvapaikanhakijaa, kaikki miehiä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Julistekampanja ei ole ensimmäinen laatuaan: runsas viikko sitten kuopiolaiskoteihin jaetuissa valetiedotteissa väitettiin, että asuntoja harkittaisiin hätämajoituskäyttöön turvapaikanhakijoille.

Lue seuraavaksi