1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sponsori vetäytyi – nuorten koulutusorkesteri tyhjän päällä

Aiemmin Nordeaa nimessään asti esitellyt Jean Sibelius -orkesteri joutuu lopettamaan toimintansa. Nuorten koulutusorkesteri menetti sponsorinsa yhdeksäntenä toimintavuotenaan, eikä pyöreitä vuosia välttämättä koskaan juhlita.

kulttuuri
Jean Sibelius -orkesteri esiintymässä.
Alttoviulut soittavat useimmiten kapellimestarista katsottuna etuoikealla. Kuvassa Jean Sibelius -orkesteri vuonna 2013, kapellimestarina Jukka-Pekka Saraste.JSO

Suomessa on niukat mahdollisuudet kouluttautua kilpailukykyiseksi orkesterisoittajaksi. Oppilaitoksissa ei aina riitä opiskelijoita täysimittaisten sinfoniaorkestereiden kokoamiseen, ja apua tarjonnut itsenäinen koulutusorkesteri on tiensä päässä.

Kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johtama Jean Sibelius -orkesteri on tarjonnut lahjakkaille nuorille mahdollisuuden soittaa sinfoniaorkesterissa. Toiminta on ollut tärkeä lisä Suomen orkesterikoulutuskentällä: muusikot ovat matkakorvausten turvin voineet liittyä orkesteriin maakunnistakin, läheltä ja kaukaa. Mukaan on haettu koesoitolla.

Nordea ilmoitti JSO:lle kesän päätteeksi, ettei sponsorisopimusta uusita. Samalla orkesteri menetti ainoan merkittävän rahanlähteensä.

Nyt vastaavaa, merkittävää itsenäistä koulutusta tarjoaa ainoastaan sinfoniaorkesteri Vivo, jonka tärkein rahoittaja on opetusministeriö.

Nuoret kokevat orkesterin merkittävänä apuna

JSO konsertoi Musiikkitalossa näillä näkymin viimeistä kertaa tänään sunnuntaina. Nuorien muusikoiden mielipide koulutusorkesterista on selkeä.

– Siitä on ollut valtavasti hyötyä. On päässyt tutustumaan hienoihin kapellimestareihin ja oppinut tuntemaan sinfoniaorkestereiden ohjelmistoa, 18-vuotias viulisti Emil Peltola sanoo.

– Kyllä se vähän pysäyttää, että pitkään toiminut kokonaisuus lakkaisi kokonaan, hän toteaa.

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Peltolan kanssa opiskeleva 19-vuotias viulisti Siiri Alanko kertoo, ettei orkesterisoittoon keskittyvää koulutusta ole juuri ollut saatavilla. Sinfoniaorkesterissa hän ei olisi ilman JSO:a vielä kertaakaan soittanut, eikä pienempiäkään kokoonpanoja ole usein pistetty pystyyn.

– Kamariorkesteriprojekteja on ollut kerran sinä aikana, kun minä olen ollut nuorisokoulutuksessa, Alanko muistelee.

Hannu Lintu.
Hannu LintuKaapo Kamu

Koulutusorkestereiden merkitys on huomattu myös musiikkioppilaitoksissa: monet ovat myöntäneet opintopisteitä JSO:n periodeihin osallistuneille oppilailleen.

Etua ulkomaalaisille työnhakijoille

Vasta ammattiopintoja harkitseville JSO:n merkitys on ollut opintopisteitäkin kallisarvoisempi. Nuorimmat soittajat ovat olleet vasta 12-vuotiaita, kun vanhimmat ovat parikymppisiä.

– Kun puhutaan nuoremmista, niin heille JSO jättää valtavan aukon. Esimerkiksi Sibelius-Akatemian orkesteriperiodeihin osallistuu jo nyt sellaisia, jotka eivät ole koskaan soittaneet sinfoniaorkesterissa, JSO:n intendentti Teemu Hämäläinen sanoo.

Vastaavia tilanteita saatetaan todistaa jatkossa entistä useammin. JSO tarjosi ammattimaista orkesterikokemusta yhdeksän vuoden aikana noin 500 nuorelle. Lähes 30 vuotta sitten perustettu Vivo on kouluttanut yhteensä noin 700 soittajaa.

Jos orkesterisoittokokemus syntyy vasta ammattiopintojen yhteydessä, työpaikoista kilpaileminen on jo vaikeutunut. Hämäläisen mukaan monissa maissa panostetaan orkesterikoulutukseen Suomea enemmän. Hänen mielestään tämä näkyy niin, että suomalaisorkestereiden tarjoamissa työpaikoissa istuu yhä useammin ulkomainen soittaja.

– Siellä koesoitoissa hävitään sitten, Hämäläinen manaa.

Toimintaan yli 100 000 euroa vuodessa

Nordean vetäytymiseen ei liity dramatiikkaa. Sponsori kannusti orkesteria etsimään uusia rahoittajia jo pari vuotta sitten ja veti samalla nimensä pois orkesterin nimestä. JSO:n viimeisen konsertin johtavan, RSO:n ylikapellimestarin Hannu Linnun mukaan toiminta oli joka tapauksessa ajattelematonta.

– Onhan se vastuutonta Nordealta lähteä ensin mukaan perustamaan lasten ja nuorten valtakunnallista organisaatiota, jonka merkitys on suuri, ja yhtäkkiä vetäytyä siitä. Se ei ole kovin kauniisti tehty, Lintu toteaa.

– Ja keskittyä ainoastaan siihen, mikä on ilmeisintä ja helpointa, eli urheiluun, hän jatkaa.

Ilman taistelua JSO ei aio luovuttaa: orkesteri hakee uutta sponsoria ja suuria apurahoja. Toiminta on maksanut yli 100 000 euroa vuodessa. Uusia yhteistyökumppaneita ei ole löytynyt.

Lue seuraavaksi