Yleisradion reportteri söi 10 vuotta vanhan poronfileen - hyvää oli

Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki löysi pakastimestaan sinne unohtuneen poron ulkofileen. Päällisin puolin tarkasteltuna rikkoutumattomaan vakuumiin pakattu filee näytti Ihamäen mukaan täysin virheettömältä ja sulatuksen jälkeiset aistinvaraiset havainnot tukivat sitä kantaa, että lihassa ei voi olla mitään vikaa.

liharuoat
Kymmenen vuotta vanha poron ulkofile
Etelänmies söi kymmenen vuotta vanhan poronfileen ja on vielä hengissä!Olli Ihamäki / Yle
Kymmenen vuotta vanha poron ulkofile
Kuuntele savukoskelaisen poromiehen Timo Wessmanin ja toimittaja Olli Ihamäen puhelinkeskustelu.

Pakastetun poronlihan oli pakannut lokakuussa 2005 savukoskelainen poromies Timo Wessman, ja parasta ennen -päivämääräksi oli merkitty 18.10.2006.

Filee oli siten uinunut toimittaja Olli Ihamäen pakastimen rauhassa tasan kymmenen vuotta. Säilytyslämpötila kotipakastimessa on kenties pari-kolme astetta normaalia lämpötilaa kylmempi, ehkä parinkympin tienoilla.

– Perheen ruokahetkestä muodostui täydellinen juhla. Fileen rinnalla tarjottiin tattikastiketta ja vihreitä pekonisilpulla ja voisulalla viimeisteltyjä papuja. Viininä tarjottiin kevyehköä ranskalaista, kuvailee hyvän ruuan ystävänä tunnettu Ihamäki.

Hyvät raaka-aineet säilyvät hyvässä pakkauksessa

Yli neljännesvuosisadan etelään porojensa lihoja välittänyt Timo Wessman suhtautuu tietoon vailla ylimääräistä ihmettelyä.

– Jos on hyvät raaka-aineet ja vakuumipakkaus on ehjä, niin miksi se ei säilyisi.

Timo Wessman kertoo, että aikaisemmin parasta ennen päivämäärä pantiin vuoden päähän pakastamisesta, mutta nyt aikaa on jatkettu toisella vuodella.

Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari pitää erinomaisena sitä, että kymmenen vuotta sitten pakkaseen pantu filee tutkittiin ja hyötykäytettiin.

– Kun liha pakastetaan, mikrobiologinen toiminta päättyy. Jos se on ollut koko ajan kunnolla pakastettuna eikä aistinvaraisessa havainnoinnissa pystytä näkemään mitään huomautettavaa, ei mikään estä syömästä sitä.

Ilma pilaa lihan, jos se pääsee vaikuttamaan

Poron fileessä ei ole juuri rasvaa, joka saattaisi härskiintyä, mutta liha voi pakkasessa "ilmottua", kuten Lapissa sanotaan.

– Tämä ilmaantuminen on tietysti vahingollista, mutta sitä ei pääse syntymään, jos vakuumipakkausen pinta on ehjä.

Ennen kaikkea kuluttajien pitäisi ymmärtää ero kahden erilaisen merkinnän välillä. Parasta ennen merkintä tarkoittaa toista asiaa kuin "viimeinen käyttöpäivä", sanoo Pihlajasaari.

– Parasta ennen merkinnän jälkeen on syytä aina aistinvaraisesti varmistaa onko tuote syötäväksi kelvollinen. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen ei tuotetta enää saa myydä, enkä suosittele sitä syötäväksikään.

Annika Pihlajasaari muistuttaa, että kaikki pakasteesta sulatetut raaka-aineet on syytä aina valmistaa ruuaksi mahdollisimman nopeasti.