Työmatka ja loma samassa paketissa – yhdistäminen hyödyttää myös työnantajaa

Suomalaismatkailijat yhdistävät entistä useammin työn ja huvin. Työmatkaa halutaan jatkaa muutaman päivän kaupunkilomalla jossain Euroopan kulttuuria sykkivässä kaupungissa.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Moskovasta työmatkalta palanneella Marja Ranta-Ahosella on kokemusta loman ja työmatkojen yhdistämisestä. Kokemukset ovat olleet positiivisia, tosin hän huomauttaa, että pitää mielellään työn ja loma erillään.

– Jos se pidetään ehkä sillä tavalla rajoissa, se on ajoittain ehkä ihan kätevää.

– Onko se enemmän ollut kaupunkilomaa, jota olette jatkaneet työmatkoilla?

– Kaupunkilomaa, ja sitten on saattanut olla jossain lähettyvillä joku lomakohde, johon on sitten siirtynyt, kertoi Helsingissä lentokentältä tavoitettu Ranta-Ahonen.

Isojen kaupunkien tenho vetää

Nettimatkatoimisto Ebookersin markkinointipäällikkö Aki Juusolan mukaan parin viime vuoden aikana loman ja työn yhdistäminen on lisääntynyt Suomessa.

– Ebookersin asiakkaat ovat suosineet Barcelonaa, Budapestiä ja Lontoota. Pohjoismaiden kaupungit eivät meillä nouse niin selkeästi esille. Jonkin verran kuitenkin mennään Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

– Se näkyy meillä kasvaneena kysyntänä asiakaspalvelussa esimerkiksi erillisten kuittien osalta, lentojen paikkavarausten yhdistelyssä sekä hotellivarauksissa. Työmatkalle liittyy myöhemmässä vaiheessa vaikkapa puoliso, ja kulut halutaan pitää tarkasti erillään, sanoo Juusola. Erillisten kuittien takia varaukset on syytä tehdä erillään. 

Marja Ranta-Ahonen Kuva: Yle

Ebookersin Juusolan mukaan työ- ja vapaa-ajanmatkan yhdistämisen yksi houkuttelevimpia puolia onkin sen kannattavuus sekä työntekijälle että työnantajalle. Monissa lippuluokissa perillä pitää olla kolme päivää, mutta pidentämällä reissua saa mahdollisuuden käyttää halvempia lippuluokkia, huomauttaa Juusola.

Samaa mieltä on myös Marja Ranta-Ahonen.

– Tietysti se on myös työnantajalle edullisempaa. 

Joustavia reittilentoja saa lähes minne vain

Tjäreborgilla ja Aurinkomatkoilla on samanlaisia kokemuksia. 

– Joustavia reittilentoja on saatavissa ympäri maailmaa. Ja kun itse räätälöidään matkan pituus, usein siihen yhdistetään jokin työmatka ja jäädään viikonlopuksi itse kaupunkiin, kertoo tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Työn ja loman yhdistäviä matkailijoita kiinnostavat Tjäreborgillakin eritoten Euroopan suuret kaupungit kuten Frankfurt, Lontoo, Pariisi ja Berliini, kertoo Pucilowski.

Aurinkomatkat arvioi myös, että työ- ja lomamatkailun yhdistäminen on lisääntymään päin. Esimerkiksi yritys- ja kokousmatkoja järjestetään lomakohteisiin ja toisaalta kaupunkilomailua yhdistetään työmatkan yhteyteen.

Tämän päivän matkustajalle iso etu ovat myös etätyön mahdollisuudet ja matkustamisen digitalisoituminen. Lippuja voi ostaa netistä ennen matkaa kaupunkikohteessa lähes minne vain.

Kulttuuri houkuttaa

Ebookers viittaa asiakaskäyttäytymisen arvioinnissa kyselyyn, jonka teetti Bridgestreet Global Hospitality. Se välittää asuntoja yli 60 maassa ja halusi tietää, miten asiakkaat yhdistävät työtä ja lomaa.

Kyselyyn haastateltiin viime vuonna 640 matkustajaa eri maista, myös Suomesta.

Yli puolet (54 %) yhdistelmämatkailijoista kutsuu matkalle puolison tai perhettä. Lähes puolet (46 %) yhdistää henkilökohtaisia matkapäiviä työmatkoilleen. Tavallisimmin käytetään kaksi  lomapäivää työmatkan yhteydessä.

Timo Tuumi Kuva: Yle

Näin teki myös Thaimaan Bangkokiin perjantaina matkustanut Timo Tuumi. Mukana ovat vaimo ja tytär. Hänelle itselleen jää ehkä yksi lomapäivä viikon matkalla. 

– Töitä on lähes koko viikko. Vapaata sinä aikana ei ole. Olisi ollut mahdollisuus järjestää vapaata seuraavaksi viikoksi, mutta tytär ei voi olla pois koulusta kuin syyslomaviikon, sanooi Tuumi.  

Ylivoimaisesti suurin osuus yhdysvaltalaisessa kyselyssä (96 %) uskoo tienanneensa kulttuuripääomaa yhdistetyillä matkoilla.