Suomalaistutkija: "Todennäköisesti Venäjän lennokki"

Venäjälle on kiusallista, jos tulee esiin, että venäläislennokki on tehnyt tiedustelulentoja Nato-maa Turkin ilmatilassa, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen sanoo.

Ulkomaat
Antti Paronen.
Tutkijaupseeri Antti Parosen mukaan hybridisotaan kuuluvat sekä tavanomainen sodankäynti, sotilaalliset operaatiot että erikoisjoukko-operaatiot. Siihen kuuluu myös epätavallista sodankäyntiä, jossa esimerkiksi rikollisuutta ja muita ei-sotilaallisia painostuskeinoja hyödynnetään tavoitteiden toteuttamiseksi vihollisvaltiossa.Yle

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen pitää todennäköisenä, että Nato-maa Turkin alasampuma lennokki on venäläinen.

Turkkilaiset hävittäjät ampuivat lennokin alas perjantaina lähellä Syyrian rajaa. Turkkilaisviranomaiset eivät kertoneet, minkä maalaisesta koneesta on kysymys.

– Veikkaan Venäjää, koska Venäjällä on selkeä intressi tehdä tiedustelulentoja Syyrian ja Turkin raja-alueella. Lennokkien avulla voidaan kerätä niin kutsuttuja maalitietoja, joiden avulla saadaan tietoa, missä vihollinen liikkuu ja millaisella miehityksellä.

Lennokkitiedustelulla täydennetään esimerkiksi signaalitiedustelun antamia tietoja.

Turkki varoittanut ohjauskeskusta

Turkkilaisen televisiokanava NTV:n mukaan lennokki oli kolme kilometriä Turkin ilmatilan puolella. Turkkilaislähteet kertovat, että konetta varoitettiin kolme kertaa ennen alasampumista.

– Turkki on todennäköisesti varoittanut suoraan lennokin ohjauskeskusta. Lennokkia ei varsinaisesti voi varoittaa, koska sisällä ei ole lentäjää. Turkkilaishävittäjät ovat saattaneet myös käydä varoituslennolla lennokin vieressä ennen alasampumista, Paronen arvioi.

Kiusallista Venäjälle

Tutkija ei usko, että Venäjä reagoisi voimakkaasti.

– Venäjä tuskin haluaa myöntää tehneensä tiedustelulentoja Nato-maa Turkin ilmatilassa. Venäjällä ei ehkä ole intressiä kommentoida, jottei synny kiusallista diplomaattista selkkausta.

Parosen mukaan Turkki haluaa legimitoida omaa toimintaansa kertomalla, että lennokkia on varoitettu poistumaan Turkin ilmatilasta.