Korvaukset rakennusvirheistä ovat kovan väännön takana

Lapin yliopiston F-siiven aiempia rakennusvirheitä setvitään edelleen. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy vaatii urakoitsijoilta korvauksia, mutta muuttuneet rakennusvaatimukset ja umpeen menneet korvausajat tuovat mutkia matkaan.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sisäilmaremontti valmistui jo tänä syksynä, mutta vastuukysymykset ovat edelleen auki.

– Tämä ei ole läheskään niin yksinkertainen asia selvittää, kuin mitä alussa saatettiin kuvitella.

Näin vastaa Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mauno Sievänen siihen, kuinka korvausvaatimus oireita aiheuttaneesta matosta etenee.

Vuonna 2006 valmistuneesta Lapin yliopistokampuksen F-siivestä löytyi runsaasti korjattavaa sen jälkeen, kun henkilökunta ja opiskelijat sijoitettiin väistötiloihin vuonna 2011.

Muovimatot hajosivat ja tuottivat ilmaan VOC-yhdisteitä, jotka aiheuttivat oireita monelle työntekijälle ja opiskelijalle. Rakenteista löytyi kosteutta ja alimman kerroksen maanvarisessa lattiarakenteessa todettiin mikrobivaurioita.

Mattotoimittajalle tehdystä korvausvaatimuksesta on kerrottu julkisuudesssa jo aiemmin. Asiaan ei kuitenkaan ole saatu vieläkään ratkaisua.

– Nämähän eivät ole mitenkään yksiselitteisiä tai helposti pääteltäviä, todettavia asioita. On aikanaan tehtyjen määräysten muuttumisia ja niiden suhteuttamista nykymääräyksiin. Ja aikanaan käytettyjen liimojen koostumukset ja muut.

Asia on mutkistunut niin, että Suomen yliopistokiinteistöjen on mietittävä vaatimuksensa hyvin tarkkaan.

– Kun olemme varmoja kannastamme, niin sitten etenemme. Virhevastuun osoittaminen on vaikeaa tässä kysymyksessä, ja siitä täytyy olla varma, Mauno Sievänen sanoo.

Talon rakennussuunnittelijana 2000-luvun puolivälissä toiminut arkkitehti Erja Erra kertoo, että matot on tilattu Forbolta. Kyseessä on yhtiö, jonka pääpaikka on Sveitsissä, ja konttori myös Suomessa.

Lapin yliopisto sivuilta käy ilmi, että siipeä on rakennettu kahdessa vaiheessa. Runko-osan urakan sai YIT Rakennus Oy. Tämän jälkeen pääurakoitsija oli Levi-Rakennus Oy. Lisäksi mukana oli kymmeniä muita urakoitsijoita.

Osa rakentajan vastuusta vanhentunut

Myös rakennusvirheistä on reklamoitu. Siis niistä, joissa tekijän vastuu ei ole vielä ehtinyt vanhentua.

– Niiltä osin, jossa meillä on ollut reklamointioikeus, olemme tehneet reklamoinnit. Täytyy muistaa, että kyse on jo vanhemmista suorituksista.

– On olemassa tällaiset vanhenemisajat rakennusvirheiden osalta, jotka on piilossa. Mutta kaikki virheet, jotka meillä ovat olleet tiedossa, on käsitelty ja katsottu niiden sopimuksenmukaisuus.

Remontti oli laaja. Ensin korjattiin alakerran lattiarakenne ja alapohja tiivistettiin. Rakenteiden ja saumojen tiivistämisen lisäksi vioittuneen materiaalit vaihdettiin uusiin.

Sen jälkeen siirryttiin rakennuksen muihin kerroksiin. Korjauksia tehtiin lattiarakenteisiin, rakenneliittymiin ja ilmanvaihtoon. Muovimatto korvattiin lattialaatoilla. Lisäksi ilmanvaihdon tehoa nostettiin lisäämällä rakennukseen yksi uusi ilmanvaihtokone kanavineen.

Mauno Sievänen vakuuttaa, että remontti tehtiin ja dokumentoitiin poikkeuksellisen huolellisesti. Esimerkiksi mattoasioissa rakennettiin koerakennusolosuhteet, jossa testattiin erilaisia toteutustapoja.

Remonttikustannukset vielä tarkentumatta

Remontin rakentamis- ja suunnittelukustannukset maksoivat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle ainakin kymmenen miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Mauno Sievänen ei kerro, riittikö edes tämä summa.

– Tämä on hyvin pitkä projekti, jossa on ollut kaikennäköisiä tavallisesta projektista poikkeavia liikkuvia osia. Ja niiden tulkinta, kuuluvatko ne rakennushankkeeseen vai ovatko ne esiselvitystä – hyvin vaikea nyt sanoa, paljonko hanke tosiasiallisesti sitten maksoi.

– Meillä on tällä hetkellä taloudelliset loppuselvitykset kesken, emme tiedä tarkkoja summia, sanoo Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mauno Sievänen.

Sievänen pitää lopullisia kustannuksia tällä hetkellä yritysasiana.

Remontti tuli joka tapauksessa suhteellisen kalliiksi, sillä F-siiven rakentaminen maksoi reilut 20 miljoonaa euroa vuosina 2004–2006

Suomen yliopistokiinteistöt on käynyt läpi koko myös koko Rantavitikan kampuksen huone huoneelta. Kaikki sisäilmakorjaukset ja peruskorjaukset on tarkoitus laittaa yhteen pakettiin. Tämän remontin pitäisi olla valmis vuonna 2018.

Taiteiden tiedekunnassa on vielä remontin jälkeen havaittu kosteusvaurio, mutta se on jo korjattu.