Jos arveluttaa, jätä pattereiden ilmaus ammattilaiselle

Lämpöpattereiden ilmaus onnistuu tee se itse -mieheltä, jos käytössä ovat oikeanlaiset työvälineet ja tietää mitä tekee. Ennen kylmän lämpöpatterin ilmausta on selvitettävä lämmitysjärjestelmän toimivuus.

Kotimaa
Lämpöpatteri
Arto Loukasmäki / Yle

Syksy on kiireistä aikaa monessa suhteessa, kun ilmat viilenevät ja asunto pitää saada lämpimäksi. Jos lämpöpatterit ovat kylmänä, tee se itse -mies ryhtyy heti toimiin, mikäli taitoa riittää. Asukkaan syyskiireiden lisäksi kiire on myös LVI-alan ammattilaisilla, mutta neuvojen antamiselle löytyy aikaa.

– Ensimmäinen kohde ei ole patteri, vaan kaikki lähtee lämmönjakojärjestelmästä, olipa kyseessä mikä tahansa keskuslämmitysjärjestelmä. Ensimmäisenä on varmistettava, että lämmön lähde ja säädöt ovat kunnossa. Varmistetaan, että kiertovesipumppu pyörii ja järjestelmässä on painetta eikä mistään tipu mitään, opastaa työnjohtaja Markus Juntunen Kajaanin LVI-aitasta.

Kun lämmönjako huone on tarkastettu, mutta lämpöpatteri on edelleen kylmä, siirtyy tee se itse -mies patterin ääreen ja alkaa uusi kokeilu.

– Ensin kokeillaan termostaattia. Jos patteri ei lämpene, termostaattia pyöritellään ja katsotaan lähteekö patteri lämpenemään. Jos patterista kuuluu pulputus, käännetään ilmausruuvista siihen soveltuvalla avaimella ilmaa pois, sanoo Juntunen.

Patterin ilmausventtiili.
Ilmausruuvia kannattaa kääntää vain siihen soveltuvalla avaimella.Arto Loukasmäki / Yle

Monet taloyhtiöt ovat kieltäneet asukkailtaan pattereiden omatoimisen ilmauksen. Silloin paikalle on kutsuttava taloyhtiön huoltomies.

– Patterin ilmaus on yksinkertainen juttu, mutta pitää tietää mitä tekee. Pattereiden ikä kannattaa huomioida, koska vanhat ilmaruuvit voivat vioittua. Jos vähänkään arveluttaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä huoltomieheen tai huoltoliikkeeseen, Markus Juntunen toteaa.

Ensimmäisenä on varmistettava, että lämmön lähde ja säädöt ovat kunnossa.

Markus Juntunen

– Ilmaus pitää tehdä siihen sopivalla avaimella, millään jakoavaimella siihen ei kannata ryhtyä. Muuten vesi lentää väärästä paikasta.

Omakotitalossa asuvalle Juntusen neuvo on se, että tee se itse -miehen sijaan kannattaa luottaa ammattilaiseen.

– Hyvin äkkiä omakotitalossa asuva säästää huoltomiehen maksut, kun ammattilainen varmistaa lämmönjakojärjestelmän toimivuuden, säädöt ja automatiikan.