Ravintola voi pian myydä viinaa jättilaseista velaksi, osamaksulla ja joustavalla maksuajalla

Alkoholilain kokonaisuudistus valmistelee muutoksia maksamiseen, annoskokoihin ja juomien pöytääntuomiseen. Ravintoloiden aukioloajat kuuluvat kiistakysymyksiin.

Kotimaa
Suuret annoskoot ovat tuttuja Oktoberjuhlista Saksassa.
Oktoberjuhlissa annoskoot ovat suuria.Sven Hoppe / EPA

Ravintola-asiakkaalle koittavat pian kissanpäivät, jos juuri alkaneen lakiuudistuksen hahmotelmat menevät läpi myös eduskunnassa. Suuri joukko vanhentuneita määräyksiä on tarkoitus siivota pois alkoholilain kokonaisuudistuksessa, mikä helpottaa niin ravintoloitsijan kuin asiakkaankin elämää anniskeluluolassa.

Ilta-Sanomien mukaan yksi vuoden 1932 väkijuomalain jäännöksistä on kielto myydä alkoholia velaksi. Siitä aiotaan nyt luopua, sillä luottokorttimaksamisen yleistyttyä määräys on ollut käytännössä kuollut kirjain jo pitkään. Mutta velaksimyynnin salliminen voi tuoda drinkkikauppaan mukanaan myös muita maksutapoja, kuten osamaksun ja joustavat maksuajat.

– Ravintola saa itse päättää, miten se asiakkaansa rahastaa. Myös osamaksulla voisi maksaa, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lain uudistajat ovat poistamassa annoskoot. Triplaviskikin tulisi näin mahdolliseksi ja melkeinpä mikä vain lasikoko, mistä ravintola keksii anniskella.

Lisäksi ravintolatiskiltä saisi kantaa jatkossa pöytään kaverillekin – ihan laillisesti. Nykylain mukaan jokainen hakee omat juomansa itse. Käytännössä määräystä on noudatettu ravintoloissa vaihtelevasti tähänkin saakka.

Ravintolat haluavat olla auki yötä päivää

Ravintola-ala kannattaa lämpimästi väläyteltyjä löysennyksiä anniskeluun. Lisäksi ravintolat haluavat pitää ovensa auki nykyistä pidempään.

– Toiveemme on, että ravintolat voisivat olla auki vaikka yötä päivää, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan tämä vähentäisi järjestyshäiriöitä ja lyhentäisi taksijonoja, kun ihmiset purkautuisivat ravintoloista ulos eri aikoihin. Nythän anniskelu päättyy ns. jatkoaikaravintoloissa viimeistään 03.30. Yöravintoloita on Suomessa reilu tuhat.

STM:n Paason mukaan aukioloajat ovat isompia asioita ja kuuluvat lakiuudistuksen kiistakysymyksiin, joten niiden muuttumista on turha tässä vaiheessa veikkailla.

Kristillisetkin kannattavat vapautuksia

Kristillisdemokraattien tuore puheenjohtaja Sari Essayah kannattaa niin velaksimyynnin sallimista, annoskoon vapauttamista kuin pöytääntuomismääräyksien kumoamista. Hänestä ne ovat olleet vanhentuneita määräyksiä, jotka joutaa poistaa. Aukioloaikoihin hän ei ota tässä vaiheessa kantaa.

Hänestä on oleellista, että jatkossakaan alkoholia ei myydä alaikäisille eikä päihtyneille. Tämä kohta säilyneekin ennallaan.

Lakiuudistuksen lopullinen muoto on vielä hämärän peitossa, sillä hallituspuolueista keskusta ja perussuomalaiset ovat olleet asiassa eri linjoilla. Keskusta on ajanut tiukennuksia, perussuomalaiset löysennyksiä määräyksiin.

Esitys alkoholilain muutoksesta on tarkoitus saattaa lausuntokierrokselle helmikuussa, ja eduskuntaan lakimuutos on tulossa toukokuussa. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2017 alussa.