1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäinen suomalainen sarjakuvalehti USA:ssa kertoo tutuista hahmoista

Angry Birdsien tarinaa on julkaistu myös sarjakuvina eri puolilla maailmaa. Tarkoituksena on luoda pelihahmoista oikeita henkilöhahmoja ja kertoa niiden luonteesta, maailmasta ja suhteista, kuvaa päätoimittaja.

Kuva: Kati Teirikko / Yle

Jukka Heiskanen aloitti Rovion sarjakuvien päätoimittajana noin kolme vuotta sitten, pari vuotta sen jälkeen, kun Angry Birds oli lyönyt läpi. Hän sanoo, että sarjakuvien avulla on haluttu luoda pelimaailman hahmoista oikeita henkilöhahmoja.

– Pelissähän ne ovat palleroita, joita ammutaan. Niistä voi kertoa enemmän sarjakuvissa, kirjoissa ja animaatioissa. Roviolla on ihmisiä, joiden työnä on pohtia, millaisia hahmot ovat luonteeltaan, millaisessa maailmassa ne asuvat, millaisia suhteita niillä on toisiinsa ja millaisia tarinoita niistä voisi kertoa.

Angry Birdsien tarinasta on valmistumassa myös elokuva vuonna 2016.

Sarjakuvista on tehty sopimus 22 maahan. Heiskanen tietää, että sarjakuvia on julkaistukin lähes parissakymmenessä. Sarjakuvia on tarkoitus viedä muun muassa ainakin Kiinaan, Venäjälle ja Israeliin.

Eri puolilla maailmaa erilaisia julkaisuja

Sarjakuvien julkaisutapa kuitenkin vaihtelee maasta toiseen. Suomessa sarjakuvat julkaistaan albumeina. Heiskanen sanoo, että esimerkiksi Ranskassa sarjakuvia arvostetaan paljon ja Rovion sarjakuvat julkaistaan kovakantisina kirjoina; Yhdysvalloissa sarjakuvat taas julkaistaan lehtinä.

– Meillä on Angry Birds -sarjakuvalehti. Se on ensimmäinen suomalainen sarjakuva, joka on saanut siellä lehden. Jenkkimarkkinat ovat tietysti vaikeat, mutta Angry Birds on tunnettu ja iso brändi, se auttaa.

Pelissähän ne ovat palleroita, joita ammutaan. Niistä voi kertoa enemmän sarjakuvissa, kirjoissa ja animaatioissa.

Jukka Heiskanen

Rovion sarjakuvien päätoimitus on Espoossa. Sarjakuvien tekijöissä on freelancereita eri puolilta maailmaa. Suomalaisia on käsikirjoittajissa, piirtäjissä ei.

– Kaikki käsikirjoittajat ja piirtäjät ovat freelancereita ympäri maailman. On amerikkalaisia ja suomalaisia käsikirjoittajia, piirtäjiä on Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta.

Aku Ankka -mies pitää Carl Barksista

Ennen uraansa Rovion sarjakuvien parissa Heiskanen oli Aku Ankan päätoimittajana 17 vuotta.

Hänen mukaansa suomalaisella sarjakuvalla menee nykyään hyvin sikäli, että meillä tehdään monenlaista.

– Meillä on hyvin laaja kirjo hyvin taitavien tekijöiden erityylisiä sarjakuvia. Kun vähän penkaisee, varmasti löytää sellaisen, mistä tykkää.

Toisaalta vaikea taloustilanne näkyy siinä, että julkaiseminen on varovaisempaa kuin ennen, Heiskanen kuvaa.

– Toisaalta se ei ole estänyt todella hyvien ja laadukkaiden sarjakuvien julkaisua, parhaat julkaistaan edelleen.

Heiskasen on vaikea valita yhtä suosikkisarjakuvaansa.

– Tulee mieleen vaikka kuinka monta. Carl Barksin Aku Ankka -tarinat ovat ihan lyömättömiä.