1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Trafin ilmailujohtaja ampumaharjoituksista: Venäjän toimintaa Välimerellä seurataan tarkasti

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo, että tämänhetkisten tietojen mukaan Venäjä on ilmoittanut laivastonsa suorittavan ampumaharjoituksia itäisen Välimeren pohjukassa. Tämänkaltaisissa tilanteissa siviililiikenteelle ei aiheudu uhkaa, koska vaara-alueilla ei lennetä, hän lisää. Euroopan ilmailuviranomainen EASA seuraa kuitenkin Venäjän toimintaa Välimerellä tarkasti. Venäjä on ampunut aiemmin risteilyohjuksia Kaspianmereltä Syyriaan.

Kotimaan uutiset
Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.
Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.Yle

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo, että Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA seuraa tarkasti Venäjän toimintaa Välimerellä.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan Venäjä on ilmoittanut, että sen laivasto suorittaa ampumaharjoituksia itäisen Välimeren pohjukassa. Ampumaharjoitukset toteutetaan päivittäin 05–15. Kansainvälisten tietolähteiden mukaan Venäjä on ilmoittanut alueen vaaralliseksi ja tarkistamme parhaillaan, että tieto on mennyt ilmailutiedotusjärjestelmään.

Henttu, joka toimii EASA:n hallintoneuvoston puheenjohtajana, kertoo, ettei vaara-alueella luonnollisestikaan tällaisessa tapauksessa lennetä eikä toiminnasta näin ollen aiheudu vaaraa siviillikenteelle. Hänen käsityksensä mukaan kyseisellä alueella ei kulje yleensäkään paljon lentoreittejä.

Henttu kertoo, että EASA seuraa ylipäätään tarkasti Venäjän toimintaa alueella ja tarvittaessa julkaisee turvallisuustiedotteita tai turvallisuussuosituksia.

Antti Miettinen Finnairin viestinnästä kertoo, että lentoyhtiö seuraa tämänkaltaisia tilanteita erittäin tarkasti ja noudattaa viranomaisohjeita. Mitään uutta tietoa, joka vaikuttaisi Finnairin lentoihin, ei ole tullut, hän lisää.

Aiemmin ampunut ohjuksia Kaspianmereltä Syyriaan

Venäjä on ampunut aiemmin risteilyohjuksia Kaspianmereltä Syyriaan. EASA ilmoitti tuolloin, että ne voivat aiheuttaa riskejä siviilikoneille, vaikka risteilyohjukset lentävätkin matkustajakoneiden normaalia lentokorkeutta matalammalla. Se ei kuitenkaan muuttanut suosituksiaan reiteistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläiskenraali Andrei Kartapolovilta kysyttiin Komsomolskaja Pravda -lehden haastattelussa, voisiko Venäjä ampua ohjuksia Syyriaan tarvittaessa myös Välimereltä. "Epäilemättä", hän vastasi.

Lue seuraavaksi