Sri Lanka löytämässä viimein uuden pyövelin – edellinen erosi nähtyään hirsipuun

Tehtävään kuuluu lähinnä vain kevyitä hallinnollisia tehtäviä, sillä maassa ei ole teloitettu ketään lähes 30 vuoteen.

Ulkomaat
Vanginvartijoita ja sotilaita Welikada vankilan portilla Colombossa.
Vanginvartijoita ja sotilaita Welikada vankilan portilla Colombossa, Sri Lankassa. M.A.Pushpa Kumara / EPA

Sri Lankan viranomaiset kertoivat tällä viikolla, että he ovat löytäneet kaksi uutta tarjokasta valtion pyövelin virkaan. Tehtäviin kuuluu viranomaisten mukaan kuitenkin lähinnä kevyitä hallinnollisia tehtäviä pääkaupunki Colombon vankilassa, sillä maa ei ole teloittanut ketään sitten vuoden 1976.

Viime kuussa hallitus myös ilmoitti, että se suunnittelee luopuvansa kuolemanrangaistuksesta kokonaan. Maan oikeusistuimet antavat kuolemanrangaistuksia tietyistä rikoksista, mutta ne muutetaan yleensä suoraan elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi.

Maan vankiloissa on kuitenkin edelleen vähintään satoja kuolemaantuomittuja, joista ainakin puolet on valittanut tuomiostaan. Viime vuonna maassa annettiin Amnesty Internationalin mukaan 61 kuolemanrangaistusta.

Pyövelin virka tuli avoimeksi viime vuonna, kun viran edellinen haltija vetosi stressiin ja erosi oltuaan virassa vain muutaman viikon sen jälkeen, kun hän oli nähnyt hirsipuun ensimmäisen kerran.

"Meidän tehtävämme on täyttää avoimet paikat"

Maan vankiloiden johtaja Rohana Pushpakumara sanoi, ettei vankeinhoitolaitosta kiinnosta se, mitä hallitus aikoo tehdä kuolemanrangaistuksen suhteen.

– Meidän tehtävämme on täyttää avoimet paikat, hän sanoi.

– Ei ole väliä sillä, haluaako hallitus panna kuolemantuomioita täytäntöön vai ei. Jos hallitus päättää, että kuolemantuomio otetaan käyttöön, meidän on oltava valmiina.

Vuonna 2012 pyövelin viran hakuilmoitukseen vastasi vajaat parisataa hakijaa. Hakijoiden joukossa oli muun muassa yksisilmäinen mies, joka hylättiin, samoin kuin ainut paikkaa hakenut nainen, sillä naisten ajateltiin olevan liian tunteikkaita työhön.

Muiden hakijoiden joukossa oli muun muassa riksakuskeja, entisiä sotilaita ja yliopisto-opiskelija, joka ei ollut löytänyt muutakaan työtä. Lopulta vain 65 hakijaa ilmaantui haastatteluihin.

Viran vaatimuksina on 18 – 45 vuoden ikä ja yläastetason koulutus. Palkkaa pyöveli saa noin 70 euroa.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset