1. yle.fi
  2. Uutiset

Tapparan taitoluistelijat näyttävät taitojaan viikonloppuna – seuralle kiitosta valmennustyöstä

Tampereella Hervannan jäähallissa on käynyt kova vipinä, kun Tapparan taitoluistelijoiden tytöt ja pojat ovat valmistautuneet viikonlopun kisoihin. Seura järjestää Hakametsän jäähallissa ensimmäiset SM-valintakilpailut.

taitoluistelu
Maaret Siromaa ja Susanna Haarala jäähallissa.
Jukka Töyli / Yle

Tapparan taitoluisteluseura on tehnyt hyvää työtä lajin parissa, sillä se palkittiin viime keväänä Pohjoismaiden parhaana taitoluisteluseurana PM-kilpailujen tulosten perusteella. Seura sai keväällä myös Taitoluistelun Tuki ry: n 10.000 euron stipendin esimerkillisestä toiminnasta kansainvälisen tason luistelijoiden kasvattajana.

– Tärkeää toiminnassa on vahva juniorityö, laaja pohja harjoittelijoita ja ammattitaitoiset valmentajat, aloittaa hyvin tehtyjen asioiden listaamisen Tapparan taitoluistelijoiden päävalmentaja Maaret Siromaa.

Lisäksi seurassa harjoitellaan Siromaan mukaan riittävästi oikeanlaisia asioita oikeaan aikaan, otetaan huomioon eri kehitysvaiheet sekä edetään taidoissa eteenpäin.

Tapparalla on paljon harrastajia

Tapparan Taitoluistelussa on mukana noin 600 luistelijaa, mikä tuo oman haasteensa myös valmentajille. Toisaalta taitoluisteluvalmentaja saa olla luistelijan mukana uralla alusta loppuu saakka. Silti on muistettava, että jokainen luistelija on yksilö.

– Pitää osata sopeuttaa opetusta niin sisällöllisesti kuin pedagogisesti eri tasoille ja on päivänselvää, että lapsi on erilainen valmennettava kuin aikuinen, sanoo taitoluisteluvalmentaja Susanna Haarala.

Taitoluistelussa valmentaja voivat jo varhaisessa vaiheessa nähdä, kenellä on mahdollisuuksia huipulle asti. Murrosiässä taitotason pitäisi olla jo varsin korkea, jos aikoo pärjätä kilpailuissa.

– Perusominaisuuksista voi jo päätellä, kenestä voi tulla hyvä taitoluistelija. Ketteryys, nopeus, hyvä liuku ovat esimerkiksi sellaisia ominaisuuksia joita tarvitaan alusta alkaen, sanoo Maaret Siromaa.

Kilpaileminen ei kuitenkaan ole prioriteetti numero yksi uran alkuvaiheessa vaan harjoitteleminen eli taitojen opettelu.

Susanna Haarala

Taitoluistelussa myös kilpailunomainen harjoittelu alkaa jo varsin varhaisessa vaiheessa. Ensimmäisissä kilpailuissa saatetaan olla jo 6-7 -vuoden iässä.

– Kilpaileminen ei kuitenkaan ole prioriteetti numero yksi uran alkuvaiheessa, vaan harjoitteleminen eli taitojen opettelu, muistuttaa Susanna Haarala.

Viikonlopun kilpailussa kahdeksan tapparalaista

Kahden päivänä aikana Suomen parhaat taitoluistelijat kokoontuvat Hakametsän halliin.

Tapparan luistelijoista joukkoon mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kolme naista nähdään SM-senioirisarjassa ja kolme juniorisarjassa. Miehien seniorisarjaan mahtuu Tapparasta kaksi.

– Tänä päivänä tekninen vaikeustaso on tässä lajissa erityisesti korostunut. Hyppyrepertuaaria pitää olla paljon eli kolmoishyppyjä ja kolmoishyppy-yhdistelmiä. Piruetit ovat myös erittäin vaativia tänä päivänä. Ja toki taitoluistelu on ilmaisuun perustuva laji, joten myös ilmaisullisesti on oltava kypsää esiintymistä, luettelee Maaret Siromaa.

Anni Järvenpää jäähallissa.
Anni Järvenpään odotetaan pärjäävän hyvin SM-valintakilpailussa. Jukka Töyli / Yle

Siromaan mukaan Tapparan taitoluistelijoiden edustus on hienolla tasolla. Viikonlopun kilpailijoista odotuksia kohdistuu ainakin Anni Järvenpäähän.

– Anni on Tapparan kasvatti ja hän kuuluu maajuokkueeseen. Syksyn GP-kisoista hänellä on saavutuksinaan sijat 7. ja 10. Hän on siirtynyt seniorisarjaan vasta vajaat pari viikkoa sitten, kertoo Siromaa.

Anni Järvenpään lisäksi naisten seniorisarjassa luistelevat Jenni Saarinen ja Hanna Kiviniemi. Juniorisarjassa ovat mukana Petra Laakkonen, Ella Korpi ja Pinja Kallela. Miesten seniorisarjan kilpailuun osallistuvat Tino Olenius ja Juho Pirinen.

– Meillä on kyllä kova kaarti kisoissa, vakuuttaa Siromaa ja toivoo tietysti Hakametsän hallin katsomoon paljon kannustajia tamperelaisille luistelijoille.

Lue seuraavaksi