Islantilaispoliisit ilmoittautuivat joukolla sairaaksi – taustalla palkkakiista

Poliisit ja useat muut virkamiehet kiistelevät hallituksen kanssa palkkauksestaan. Islannin valtionhallinto on sanonut, että lakko on laiton ja se saattaa aloittaa oikeustoimet maan poliisiliittoa vastaan sen vuoksi.

Ulkomaat

Suuri osa Islannin poliiseista on ilmoittautunut perjantaina sairaaksi ilmeisesti osana palkkakiistaan liittyvää epävirallista lakkoa.

Myös viikko sitten osa poliisiasemista piti sulkea, kun suuri osa poliiseista ilmoitti olevansa sairaana. Perjantaina ainakin kolme poliisiasemaa piti sulkea yleisradioyhtiö RUV:n mukaan. Poliisit ympäri maan ovat ilmoittaneet olevansa sairaita.

Poliisit ovat tyytymättömiä alhaisiin palkkoihinsa ja siihen, ettei Islannin hallitus suostu neuvottelemaan palkankorotuksista. Eräs poliisi kertoi Iceland Monitor -uutissivustolle, ettei hänen palkkaansa ole korotettu 13 vuoteen.

Poliisijohto pahoitteli tilannetta ja sanoi, että vaikka kaikkia tehtäviä ei pystytäkään ehkä hoitamaan, kaikkein kiireellisimmät tehtävät hoidetaan kaikesta huolimatta. Poliisi pyysi kansalaisilta ymmärrystä ja kärsivällisyyttä.

Poliisilla ei ole lakko-oikeutta. Perjantainen sairauslomien yhtäkkinen kasaantuminen sattui samaan aikaan, kun yli 3 500 virkamiestä järjesti 48 tuntia kestävän lakon palkkakiistan vuoksi.

Torstaina noin 300 poliisia, lähes puolet koko maan poliiseista, osallistui virkamiesten marssiin Islannin parlamentille.

Korkea-arvoisia valtiovieraita paikalla Islannissa

Perjantaina muun muassa Ranskan presidentti François Hollande on vierailulla Islannissa osana Arktiksen tulevaisuutta koskevassa konferenssissa. Paikalla on myös Monacon prinssi Albert ja muita korkea-arvoisia vieraita. Poliisijohdon mukaan lakko ei kuitenkaan ole vaikuttanut turvatoimiin.

Joidenkin tietojen mukaan vastaavanlainen mielenilmaus olisi suunnitteilla myös kuun loppupuolelle, kun Reykjavikissa järjestetään pohjoisten alueiden tulevaisuutta käsittelevä konferenssi, johon osallistuvat ainakin Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Britannian pääministerit.

Islannin valtionhallinto on sanonut, että "sairauslomalakko" on laiton ja se on vaatinut maan poliisiliittoa tekemään lopun siitä tai lakkolaisia vastaan aloitetaan oikeustoimet. Hallinto myös muistutti, että poliisiliitto voi olla laillisessa vastuussa myös mahdollisista vahingoista, joita saattaa aiheutua lakon seurauksena.

Poliisiliitto on vastannut, että sillä ei ole mitään tekemistä asian organisoinnin kanssa. Liitto kehotti jäseniään noudattamaan lakia kaikin tavoin. Liiton puheenjohtaja sanoi myös, ettei liitto voi vastata yksittäisten jäsentensä tekemisistä.