1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeen lennätetään ensimmäiset turvapaikanhakijat EU-kiintiöstä

Italiasta saapuvaan ryhmään kuuluu 50 ihmistä, joiden kansallisuuksista ei vielä ole tietoa.

Italian merivartiosto pelastaa pakolaisia Välimerellä huhtikuussa. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA

Ensimmäinen erä EU:n uudelleensijoittamista turvapaikanhakijoista saapuu Suomeen keskiviikkona. Kyseessä on 50:stä Italiaan tulleesta ihmisestä koostuva ryhmä, vahvistaa sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio Yle Uutisille.

Toistaiseksi ei ole tiedossa mistä maista nämä ihmiset ovat tulleet Italiaan. Myöskään ryhmän sijoituspaikkaa Suomessa ei vielä tiedetä.

EU päätti aiemmin tänä vuonna yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan jakamisesta EU-maiden kesken. Tästä määrästä Suomen osuus on 3 200.

Ensimmäinen erä uudelleen sijoitettavista turvapaikanhakijoista, 19 eritrealaista, siirrettiin viime viikolla Italiasta Ruotsiin. Ruotsi on sitoutunut ottamaan vastaan noin 6 000 turvapaikanhakijaa.

Sunnuntaina Luxemburgiin on määrä lennättää joukko syyrialaisia turvapaikanhakijoita Kreikasta. Kyseessä ovat ensimmäiset Kreikasta muualle Eurooppaan uuden kiintiöjärjestelmän perusteella sijoitettavat ihmiset.

EU:n rajavalvontaviraston Frontexin mukaan EU:n alueelle on tämän vuoden aikana saapunut 710 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa, joista 129 000 Italiaan.