Yhdysvallat ei jatka öljynporauslupia Alaskassa

Yhdysvallat ei myönnä enää öljynporauslupia Alaskan rannikolle. Sopimuksia ei jatketa Beaufortinmerellä 2017 ja Tšuktšimerellä 2020 jälkeen.

Ulkomaat
Aktivistit yrittivät estää öljynporauslautta Polar Pioneerin lähtöä 15. kesäkuuta Seattlessa, Washingtonissa. Ympäristöväki on arvostellut Barack Obaman öljy-yhtiö Shellille antamaa lupaa porata öljyä arktisilla alueilla.
Tim Exton / AFP

Yhdysvaltain sisäministeriö peruu kaavaillut öljynporauslupien huutokaupat Alaskan arktisella merialueella eikä myönnä jatkoaikaa nykyisille luville.

Sopimusten lopettaminen ei tullut yllätyksenä öljyjätti Shellille, joka oli ilmoittanut jo aikaisemmin lopettavansa öljyn etsinnän Alaskan arktisilla merialueilla.

Ainoana öljy-yhtiönä Alaskan pohjoisvesillä öljyä porannut Shell on käyttänyt yli 7 miljardia dollaria rannikkojalustan öljynetsintään, mutta laihoin tuloksin.

Myös öljyn alhaisella maailmanmarkkinahinnalla on ollut vaikutusta kiinnostuksen hiipumiseen.

– Shellin ilmoituksen valossa ja ottaen huomioon jo vuokralla olevan pinta-alan, ei ole järkeä valmistella vuokrahuutokauppoja arktiselle alueelle seuraavan puolentoistavuoden aikana, sisäministeri Sally Jewell ilmoitti.

Shell porasi viimeksi öljyä Alaskan pohjoisvesillä 2012. Shell on ollut ainoa öljy-yhtiö, joka on aktiivisesti etsinyt öljyä Alaskan pohjoisrannikon edustalta. Yhtiö oli vielä hakenut luvilleen jatkoa.

Öljynporauslupa Beaufortinmerellä umpeutuu vuonna 2017 ja Tšuktšimerellä 2020.

Ympäristöjärjestöt tyytyväisiä

Luonnonsuojelijat ottivat tyytyväisinä vastaan tiedon öljynetsintälupien epäämisestä.

Ympäristöjärjestöjen mukaan öljynporaus uhkaisi alueen eläinkuntaa ja lisäksi arktisen meren pohjasta poratun öljyn käyttäminen vain kiihdyttäisi ilmaston lämpenemistä.

Alaskan kuvernööri Bill Walker otti päätöksen vastaan pettyneenä.

– Me tiedämme, missä öljy on. Meillä ei vain ole pääsyä siihen, Walker sanoi.

Kuvernööri on kampanjoinut sen puolesta, että Shellin öljynporauslupia jatkettaisiin ja pieni osa Arctic National Wildlife Refuge -luonnonsuojelualueesta avattaisiiin öljynporaukselle.

Öljyn hinnan voimakas lasku on vähentänyt Alaskan öljytuloja.

Lähteet: AP, Reuters