Bloomberg: Venäläiset hakkerit murtautuivat Dow Jonesin palvelimille – veivät tietoja osakekauppaa varten

Ryhmä venäläisiä hakkereita pyrki varastamaan talouskustantaja Dow Jonesin palvelimilta tietoja, joita voisi hyödyntää pörssissä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on vahvistanut tutkivansa tapausta.

New Yorkin pörssi 5. lokakuuta. Kuva: Justin Lane / EPA

Venäläishakkerit ovat tunkeutuneet amerikkalaisen talouskustantajan Dow Jonesin palvelimille. Hakkerit saivat yli vuoden ajan tietoja, joita heidän epäillään käyttäneen hyväkseen pörssissä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan hakkerit etsivät muun muassa talouteen liittyviä uutisjuttuja, joita valmisteltiin julkaistaviksi. Bloombergin tiedot tapauksen tutkinnasta perustuvat neljään nimettömänä esiintyvään lähteeseen.

Yhdysvaltain salainen palvelu, liittovaltion keskusrikospoliisi FBI ja Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova organisaatio SEC johtavat asiaan liittyvää vuosi sitten alkanutta tutkintaa, kertoo Bloomberg.

Bloombergin mukaan Valkoista taloa on tiedotettu tutkinnasta. Uutistoimisto kertoo, että FBI ja SEC ovat kuukausien ajan yrittäneet selvittää, miten hakkerit voisivat hyötyä varastamistaan tiedoista.

Markkinoihin vaikuttavilla tiedoilla voi tienata

Yritysten ja hallituksen medialle embargo-ehdolla luovuttamat myöhemmin julkaistavat tiedot voivat olla arvokkaita osakekauppaa käyville tahoille, jotka yrittävät saada kilpailuetua muihin toimijoihin nähden. Myös osakkeiden hintoihin vaikuttavat uutiset yritysfuusioista ja -ostoista voivat olla arvokkaita, Bloomberg kuvailee.

Taloustoimittajat voivat olla houkutteleva kohde hakkereille, koska markkinoihin vaikuttavia uutisskuuppeja työstetään usein päivien tai viikkojen ajan. Ennen julkaisua jymyuutisiin käsiksi pääsevillä hakkereilla on mahdollisuus tehdä osakekauppoja ennen tietojen julkiseksi tuloa.

– Bloombergin julkaistua artikkelinsa olemme kovasti yrittäneet selvittää, pitävätkö uutisen tiedot paikkansa. Tähän mennessä emme ole löytäneet todisteita kyseisestä tutkinnasta, Dow Jonesin tiedottaja Colleen Schwartz kertoi sähköpostitse uutistoimisto Reutersille.

FBI:n tiedottaja Kelly Langmesser puolestaan kertoi sähköpostitse Reutersille, että FBI tutkii asiaa. Langmasserin mukaan FBI ei voi vahvistaa muita Bloombergin uutisoimia tapaukseen liittyviä tietoja.

Tieto toisesta hakkeroinnista tuli viime viikolla

Dow Jones ilmoitti viime viikolla, että sen tietokonejärjestelmiin on murtauduttu. Noin 3 500 henkilön yhteystiedot ja heidän maksukorttitietonsa olivat joutuneet hakkereiden käsiin. Dow Jonesin mukaan sen järjestelmiin oli tunkeuduttu tiettyinä aikoina elokuun 2012 ja heinäkuun 2015 välillä.

Bloombergin mukaan nyt paljastunut hakkerointi on paljon vakavampi kuin Dow Jonesin aiemmin ilmoittama tapaus. Uutistoimiston mukaan siitä ei ole tietoa, että liittyvätkö uutisoidut tietomurrot toisiinsa.

Dow Jones & Company on osa mediamoguli Rupert Murdochin New Corp -yhtiötä. Dow Jones omistaa muun muassa talouslehti Wall Street Journalin sekä muita julkaisuja. Uutistoimisto Bloomberg ja Dow Jones ovat toistensa kilpailijoita.