Kerrostalojen suurin kuluerä on lämmitys – "Me olemme sen verran pohjoisessa ja kylmällä alueella"

Kerrostalot ovat pääsääntöisesti kaukolämpöverkossa. Tällä hetkellä talosta poistuvan ilman lämpö menee harakoille, mutta tulevaisuudessa se voidaan ottaa myös talteen.

Kotimaa
Kerrostaloja joen rannassa syksyllä.
Tiia Korhonen / Yle

Monissa taloyhtiöissä pidetään näinä päivinä syysyhtiökokouksia ja katsotaan ensi vuoden talousarviota. Useimmiten taloyhtiöiden ylivoimaisesti suurin yksittäinen kuluerä on lämmitys, sanoo kajaanilainen isännöitsijä Jouni Korhonen.

– Karkeasti ottaen lämmitys nappaa ainakin yhden kolmasosan kerrostalon menoista. Me olemme sen verran pohjoisessa ja kylmällä alueella.

Kerrostaloja lämmitetään kaukolämmöllä, sähköllä, öljyllä ja maalämmöllä. Korhosen mukaan Kajaanissa kerrostalot ovat pääsääntöisesti kaukolämpöverkossa. Nekin kerrostalot, joita on lämmitetty aiemmin öljyllä, ovat pikkuhiljaa siirtyneet kaukolämpöön.

– Öljylämmityksestä on luovuttu siinä vaiheessa, kun öljylaitteiden uusiminen on tullut ajankohtaiseksi. Öljyn kallis hinta on ajanut siihen, että on ollut järkevämpää muuttaa lämmitysmuoto huoltovarmaan ja hintatasoltaan tasaisempaan kaukolämpöön.

"Kovia pakkasia on loppupelissä harvoin"

Kajaanilaisen Jouni Korhosen yritys isännöi yli sataa taloyhtiötä, joista valtaosa on kerrostaloja. Maalämpöön siirtymisestä ei ole puhuttu vakavasti yhdessäkään kerrostaloyhtiössä.

Tekniikka, joka ottaa talosta poistuvasta ilmasta lämmön talteen on varmasti yksi tulevaisuuden juttu.

Jouni Korhonen

– Meidän kohteista maalämpöön vaihtaneet taloyhtiöt ovat olleet öljylämmitteisiä rivitaloja. Syynä on yleensä ollut maalämmön edullisuus sekä se, että alueella ei ole kaukolämpöverkkoa olemassa.

Korhosen mukaan maalämpöön investoiminen maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti. Energia on edullista, koska laitteet toimivat sähköllä.

– Kovilla pakkasilla pitää ottaa sähkölämmitys avuksi. Lämmön tekeminen on silloin kallista, joten se syö säästöä. Niin kovia pakkasia Kainuussa on kuitenkin loppupelissä aika harvoin.

Mies kerrostalojen liepeillä.
Isännöitsijä Jouni Korhonen kertoo, että Kajaanissa kerrostalot ovat pääsääntöisesti kaukolämpöverkossa.Tiia Korhonen / Yle

Kerrostalon lämmitystavan valinnasta päättää taloyhtiö. Oman asumisen hintaan voi vaikuttaa esimerkiksi veden käytöllä, koska yleensä kerrostaloissa asennetaan huoneistokohtaiset vesimittarit putkiremonttien yhteydessä. Sen sijaan ilmalämpöpumput eivät ole yleistyneet kerrostaloissa, Korhonen sanoo.

Maalämpöön vaihtaneet taloyhtiöt ovat olleet öljylämmitteisiä rivitaloja.

Jouni Korhonen

– Lämmityksen puolesta ilmalämpöpumppuja ei ole hankittu. Ihmiset haluavat enemmin mukavuutta, koska monessakaan talossa ei ole viilennettyä tuloilmaa, mutta määrällisesti niitä on vähän.

Korhonen uskoo, että tulevaisuudessa kaukolämmölle löytyy myös uusia vaihtoehtoja, mutta se vie vielä aikaa.

– Tekniikka, joka ottaa talosta poistuvasta ilmasta lämmön talteen on varmasti yksi tulevaisuuden juttu. Kunhan ensin tekniikka kehittyy ja investoinnit saadaan järkevän hintaisiksi. Nythän valtaosa lämmöstä menee niin sanotusti harakoille.