1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun miehelle tulee ikää, suo vanha kuorma-auto ajankulua ja terapiaa

Ikänsä kun on tekemisissä kuorma-autojen kanssa, ei ole ihme, jos vanhempanakin löytää itsensä niiden seurasta. Varsinkin, jos kuorma-auto on päässyt veteraani-ikään.

liikenne
Mies ja vanha Sisu-kuorma-auto
Tiina Kokko / Yle

Miehestä näkyy vain puolikas. Etupuoli kurkottelee kuorma-auton keltaisen nupin uumenissa. Markku Koskinen etsii kylttiä, ja löytääkin sen veteraani-ikäisen Kontio-Sisun uumenista.

On aika kiinnittää vuosimallia 1973 olevan menopelin nokkaan viikonlopun matka-ajosta kertova kyltti. Vetkun (siirryt toiseen palveluun) eli Veteraanikuorma-autoseuran syksyinen Loska-ajo on pian starttaamassa. Tällä kertaa kokoontumispaikkana on lauantaiaamun sumussa kylpevä Forssa, josta suunnataan Loimaalle ja lauantain mittaan edelleen Karkkuun.

Lähes sata veteraanikuorma-autoa osallistuu syksyiseen ajomatkaan, jonka reitti vaihtelee sen mukaan missä päin Suomea kulloinkin ollaan. Vetku järjestää vuosittain pari muutakin matka-ajoa.

Linja-auton tie kuorma-autoksi

Palataan kuitenkin Markku Koskiseen, Vetkun puheenjohtajaan, joka on tullut Forssaan Pornaisista. Keltaisen Kontio-Sisun ovessa lukee Ilmailuhallitus. Kuorma-auto on lahjoitus seuralle. Se on ollut aikanaan lentokentällä hommissa.

– Tämä on hyvä auto ajaa. Tässä on pitkä akseliväli ja tämmöiseen ajoon tarpeeksi tehoa moottorissakin, viittaa Koskinen Loska-ajoon.

Sisu-kuorma-auto vuosimallia 1935 edestä kuvattuna
Sisu SH-4.Tiina Kokko / Yle

Koskinen esittelee myös toisen veteraanin, Sisu SH-4:n. Vuosimalli on 1935. Kuorma-auto on tällä kertaa vain näytteillä.

– Tämä on sellainen auto, joka on ollut kovissa paikoissa sodassa.

Kun auto oli uusi, se oli HJ Holmströmin linja-autofirmassa linja-autona.

– Se otettiin 1941 sotaan linja-autoksi ja ambulanssiksi. Se vaurioitui pommituksissa niin kovasti, että ne armeijan varikolla, jossain sotatantereella tekivät tästä kuorma-auton, kun siitä ei enää saanut linja-autoa, Koskinen selvittää.

Markku Koskinen muistelee, että auto olisi palvelut kuorma-autona aina vuoteen 1966 asti, jonka jälkeen auto siirtyi Sisulle ja myöhemmin edelleen Vetkulle.

Ikä yhdistää miehet ja veteraanikuorma-autot

Se jotenkin tuo ikä tekee sen, että rupeaa kiinnostamaan nämä tämmöiset vanhat vehkeet.

Markku Korkia-aho

Vanhoilla kuorma-autoilla olisi vaikka kuinka monta tarinaa kerrottavanaan. Niin myös Veteraanikuorma-autoseuran jäsenillä. Mikä ihme niitä miehiä vetää vanhojen autojen pariin?

– Ehkä vanhoilla miehillä tulee pikkupoika mieleen, naurahtaa Koskinen.

– Minäkin olen koko ikäni elänyt kuorma-autojen kanssa.

Kun veteraanikuorma-autoilla ollaan liikkeellä, silloin usein myös pukeudutaan asuun, joka sopii auton henkeen. Sievistä Forssaan kauniilla syyssäällä jo hyvissä ajoin ajellut Markku Korkia-aho on pukeutunut ajomiehen sarka-asuun ja koppalakkiin.

Vieressä on punainen Volvo N86 vuodelta 1969.

Mies istumassa vanhan kuorma-auton ohjaamossa
Markku Korkia-aho.Tiina Kokko / Yle

– Tämä on ollut muovitehtaalla kuorma-autona, Korkia-aho paljastaa.

Samanlaisella autolla Korkia-aho on itse aikoinaan ajanut muun muassa apulantaa ja rahtia.

– Se jotenkin tuo ikä tekee sen, että rupeaa kiinnostamaan nämä tämmöiset vanhat vehkeet. Mikä tässä on mielenkiintoista on se, että siinä kuluu aika. Se on sitä terapiaa, kun sanotaan suoraan.

"Ihan kuin sukkasillaan"

Hetken matkan päässä Korkia-ahon Volvosta löytyy ylöjärveläisen Esko Pohjolan vuonna 1956 Suomessa valmistettu Jyry-Sisu. Kaksiakselinen aurauskuorma-auto oli alkujaan TVH:n Hämeen tiemestaripiirin käytössä Orivedellä.

Mies vanhan kuorma-auton kuljettajan paikalla
Esko Pohjola.Tiina Kokko / Yle

Vuonna 1966 auto vaihtoi "työpaikkaa" Oriveden metsäoppilaitokseen, jossa kuorma-auto pääsi muun muassa kuskaamaan halkoja. Vuonna 1981 auto päätyi Vammalaan.

Ennen kuin Pohjola pääsi Jyry-Sisuun käsiksi, oli se ehtinyt seisoa 30 vuotta puskassa. Iso remontti on takana, ja se on kannattanut.

– Täähän menee ihan kuin sukkasillaan tuolla tienpäällä nykyään. Tällä on hieno päästellä, vakuuttaa Esko Pohjola, starttaa Jyry-Sisun kehräämään, ja ottaa suunnaksi Loimaan.

Lue seuraavaksi