1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus yllätti: Nykyaika ei olekaan lyhentänyt ihmisten unta

Ilman sähköisiä työ- tai viihdevälineitä ja jopa sähkövaloa elävät kansat nukkuvat jopa vähemmän kuin esimerkiksi suomalaiset, kertoo tuore tutkimus. Univaikeudet sen sijaan tuntuvat olevan meidän ongelmamme.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan olettamus nykyajan kiireisen elintavan tai  television, tietokoneen tai sosiaalisen median houkutusten unta lyhentävästä vaikutuksesta ei pidäkään paikkaansa.

Tutkijat selvittivät, miten nukuttiin yhteisöissä, jotka läntisestä näkökulmasta elävät kaukana menneisyydessä. Tutkittavina oli kolme metsästäjä-keräilijäkansaa: tansanialaiset hadzat, namibialaiset sanit ja bolivialaiset tsimanet.

Kivikauden mallin mukaisen "paleonukkumisen" on oletettu olevan samankaltaista kuin monilla eläimillä: nukkumaan mennään auringonlaskun aikaan, ja päivälläkin otetaan säännöllisesti torkkuja. Unessa vietetty aika on arveltu ilman muuta pidemmäksi kuin modernin maailman ihmisillä.

Nokkaunien normaalius on harhaluulo

Tutkimus osoitti, että todellisuudessa hadzat, sanit ja tsimanet eivät painu pehkuihin samaan aikaan Auringon kanssa, eivätkä he yleensä ota nokkaunia päivällä.

Tulokset haastavat sen käsityksen, että modernissa maailmassa uni olisi radikaalisti lyhentynyt oletetusta luonnollisesta määrästä, kahdeksasta tai jopa yhdeksästä tunnista.

–  Samalla kyseenalaistuu unilääkkeiden ottaminen "normaalin" unimäärän tavoittelussa, sanoo psykologian professori Jerome Siegel kalifornialaisesta UCLA-yliopistosta.

Professori Jerome Siegel ja tutkimukseen osallistuneita namibialaisen sanheimon jäseniä. Kuva: UCLA

Tutkittavina oli 94 ihmistä. Heidän nukkumisensa kirjattiin kaikkiaan lähes 1 200 vuorokauden ajan. Keskimääräiseksi nukkumisajaksi saatiin 6,25 tuntia vuorokaudessa. Teollistuneessa yhteiskunnassa luku olisi suositusten alarajalla.

Talvella yöunet pitenivät tunnilla. Auringonlasku ei kuitenkaan ollut merkki mennä nukkumaan, vaan ihmiset valvoivat ilman sähkövaloakin keskimäärin miltei kolme ja puoli tuntia illan pimennyttyä.

Alenevassa lämpötilassa nukuttaa hyvin

Tutkijoiden mukaan unien pidentyminen talvella ei ilmeisesti johdu niinkään vähäisemmästä auringonvalosta kuin sään viilentymisestä. Kaikissa tutkituissa yhteisöissä herättiin juuri silloin, kun lämpötila oli yön aikana laskenut alimmilleen.

Siegel aavistaa sillä olevan yhteyttä suureen eroon, joka metsästäjä-keräilijöiden ja tv- ja tietokonekansan väliltä löytyi: hyvin harva hadzoista, saneista ja tsimaneista kärsi nukahtamisvaikeuksista, saati kroonisesta unettomuudesta. Länsimaissa se on yleinen vaiva; esimerkiksi Yhdysvalloissa siitä kärsii yli viidennes kansasta.

– Modernissa maailmassa makuuhuoneiden lämpötila on yleensä vakio, vaikka se olisikin päivälämpötilaa alempi. Ehkä lämpötilan aleneminen unen aikana onkin olennaista nukkumiselle, Siegel puntaroi.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä. Tuloksista kertovat myös UCLA (siirryt toiseen palveluun) omalla sivullaan sekä muun muassa Neuroscience News (siirryt toiseen palveluun).