Guinean presidentti valittiin jatkokaudelle

Ebolasta kärsineen Guinean presidentti valittiin jatkokaudelle. Opposition ehdokkaat eivät hyväksy vaalitulosta.

Ulkomaat
Guinean presidentti Alpha Conde (vas.) ja Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf puhuivat Brysselissä 3. maaliskuuta.
Guinean presidentti Alpha Conde (vas.) ja Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf puhuivat Brysselissä 3. maaliskuuta.Julien Warnand / EPA

Länsiafrikkalaisen Guinean presidentti Alpha Conde on valittu jatkokaudelle, maan vaalilautakunta kertoi lauantaina.

Vaalilautakunnan mukaan Conde sai 58 prosenttia äänistä ja toiseksi tullut Cellou Dalein Diallo keräsi 31 prosentin äänisaaliin. Arviolta 68 prosenttia Guinean kuudesta miljoonasta asukkaasta antoi äänensä presidentinvaaleissa.

Väkivaltaiset mielenosoitukset mahdollisia

Väkivaltaisuudet varjostivat vaalikamppailua, jonka aikana ainakin kolme ihmistä kuoli. Monet pelkäävät, että vaalitulosta seuraavat mielenosoitukset johtavat uusiin uhreihin. Opposition ehdokkaat ovat syyttäneet Condea vaalivilpistä ja he eivät hyväksy vaalitulosta.

Toiseksi tullut Diallo on kertonut, että hän ei luota maan oikeuslaitokseen vaalivilpin oikaisussa ja kehotti vaalitulokseen tyytymättömiä lähtemään kadulle rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Conde valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 2010. Silloin vaalitulosta seuranneista levottomuuksissa kuoli ainakin seitsemän ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset