Ruotsin rajapoliisi: Pysyvät rajatarkastukset mahdottomia, jos halutaan pysyä EU:ssa

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ehdotti lauantaina pysyvien rajatarkastusten käyttöönottoa. Ruotsin rajapoliisin päällikön mukaan se ei ole mahdollista, ellei Ruotsi eroa EU:sta.

Poliisi opasti siirtolaisia Tukholman juna-asemalla 12. syyskuuta. Kuva: Jonas Ekströmer / EPA

Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden suuri määrä on asettanut poliisin ja yhteiskunnan voimavarat testiin. Viime viikolla Ruotsista haki turvapaikkaa noin 9 000 ihmistä, mikä on uusi ennätys, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Läheskään kaikki maahantulijat eivät kuitenkaan hae turvapaikkaa. Monet heistä jäävät maahan ilman, että poliisi tai muut viranomaiset tietävät, keitä he ovat. Pari päivää sitten Ruotsissa uutisoitiin, että maan poliisi on menettänyt otteensa turvapaikanhakijoista.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsissa on nyt käynnistynyt keskustelu tilapäisten rajatarkastusten käyttöönotosta, jotta maahantulotilanne saataisiin takaisin hallintaan. EU:n Schengen-säännöt mahdollistavat väliaikaiset rajatarkastukset erityistilanteissa.

Poliisi arvioi rajatarkastusten tarpeellisuutta

Kansallisen operatiivisen osaston eli entisen keskusrikospoliisin yksikönpäällikkö Stefan Hector myöntää Dagens Nyheterille, että poliisin voimavarat ovat koetuksella. Hänen mukaansa poliisi ei pysty valvomaan kaikkia maahantulijoita. Esimerkiksi tietyissä solmupaikoissa ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa on järjestyshäiriöitä.

– Meidän arvioimme on, että tilanne ei kuitenkaan ole sellainen, että edellytykset rajatarkastusten aloittamiseksi täyttyvät. Seuraamme ja arvioimme tilannetta jatkuvasti, Hector sanoo.

Hectorin mukaan poliisilla ei ole valtaa vaikuttaa siihen, kuinka paljon turvapaikanhakijoita saapuu Ruotsiin.

– Se on pääasiallisesti poliittinen kysymys. Rajatarkastukset tarkoittaisivat vain sitä, että siirrämme mahdollisuuden hakea turvapaikkaa rajalle. Oikeus turvan hakemiseen ei poistuisi, Hector sanoo Dagens Nyheterille.

Ruotsidemokraatit ottaisi käyttöön pysyvät rajatarkastukset

Maahanmuuttokriittisen Ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa lauantaina, että puolue haluaa Ruotsiin pysyvät rajatarkastukset.

– On kohtuullista, että meillä suvereenina valtiona on pysyvät rajatarkastukset ja pysyvä rajavalvonta. Mielestäni se ei ole alkuunkaan kummallista. Vastustammehan vapaata liikkuvutta EU:ssa, Åkesson sanoi.

Pysyvien rajatarkastusten käyttöönotto ei kuitenkaan ole mahdollista nykyisten sopimusten perusteella, tyrmää Ruotsin Kansallisen operatiivisen osaston rajapoliisin johtaja Patrik Engström.

– Se ei ole mahdollista, ellemme eroa myös EU:sta, sanoo Engström.

Engströmin mukaan rajatarkastukset eivät estäisi ihmisiä hakemasta turvapaikkaa Ruotsista, jos maa jatkaisi vuoden 1951 Geneven pakolaissopimuksen noudattamista.

– On syytä muistuttaa, että oikeus hakea turvapaikkaa on kirjattu YK:n ihmisoikeusjulistukseen, Engström sanoo.

Ruotsin kokoomuksen maahanmuuttolinja muuttumassa

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra sanoi lauantain puoluekokouksessa pitämässään puheessa, että Ruotsi on kestämättömässä tilanteessa turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Kinberg Batran johtama maltillinen kokoomus haluaa Ruotsiin tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Puolue muun muassa kiristäisi rajavalvontaa ja tekisi oleskeluluvista väliaikaisia. Linjaukset eroavat selvästi edellisen puheenjohtajan Fredrik Reinfeldtin harjoittamasta avoimien ovien politiikasta.

Kinberg Batra myös piikitteli puheessaan Ruotsidemokraatteja, joita hän kutsui sormeaan osoitteleviksi populisteiksi.

– Kun kysymyksistä tulee konkreettisia, niin Jimmie Åkesson vain seisoo yhtä sanattomana kuin vastuuttomana, Kinberg Batra sanoi.