1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeiston odotetaan vahvistuvan Sveitsin parlamenttivaaleissa

Huoli maahanmuutosta on sävyttänyt Sveitsin vaalikampanjaa.

Kampanjamökki Sveitsin maaseudulla. SVP-puolue lupaa mainoksessaan suojella Sveitsiä. Kuva: Gian Ehrenzeller / EPA

Sveitsiläiset äänestävät tänään sunnuntaina parlamenttivaaleissa, joita sävyttää huoli maahanmuutosta. Mielipidemittaukset ovat ennakoineet oikeistopopulistisen Sveitsin kansanpuolueen SVP:n vahvistavan asemiaan parlamentissa. Vaalituloksen ei kuitenkaan odoteta merkittävästi muuttavan Sveitsin hallituksen koostumusta.

Vaaleissa valitaan 200 edustajaa parlamentin alahuoneeseen ja 26 edustajaa kantoneita edustavaan ylähuoneseen.

Äskettäisen mielipidemittauksen mukaan SVP olisi saamassa 28 prosenttia äänistä, sosiaalidemokraatit 19 prosenttia ja keskustaoikeistolainen FDP lähes 17 prosenttia.

SVP ajoi minareettikieltoa

Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ei ole ainakaan vielä merkittävästi koskettanut Sveitsiä, mutta maahanmuutto on korkealla äänestäjien huolenaiheiden joukossa.

SVP oli johtava voima muun muassa minareettien rakentamisen kieltäneen kansanäänestyksen takana.

Äskeisessä mielipidemittauksessa 48 prosenttia vastaajista piti maahanmuuttoa keskeisenä kysymyksenä Sveitsille.

Valtaosa äänestää ennakkoon

Äänestyspaikat ovat auki vain lyhyen aikaa, sillä useimmat sveitsiläiset äänestävät ennakkoon. Sveitsissä parlamenttivaalien äänestysvilkkautta heikentää se, että sveitsiläiset saavat vaikuttaa suoraan useisiin ratkaisuihin suorissa kansanäänestyksissä.

Viime vuonna pidetyssä kansanäänestyksessä sveitsiläiset päättivät asettaa kiintiöt Euroopan unionista tulevalle maahanmuutolle. Ratkaisu on kiristänyt Sveitsin suhteita Euroopan unioniin, joka on Sveitsin tärkein kauppakumppani.